Clinton genoemd voor Wereldbank

Het Witte Huis wist gisteren niet hoe snel het het bericht moest ontkennen dat Hillary Clinton haar functie als minister van Buitenlandse Zaken volgend jaar wil neerleggen om voorzitter te worden van de Wereldbank. „Totaal onjuist”, reageerde een woordvoerder van het Witte Huis op het nieuws van Reuters.

Het persbureau baseert zich op anonieme bronnen. „Hillary Clinton wil de baan”, zei een bron die de voormalige first lady goed zou kennen. Clinton zou al met het Witte Huis gesproken hebben over een overstap naar de Wereldbank, dat leningen verstrekt aan landen voor economische ontwikkeling.

Clinton heeft eerder gezegd dat ze niet langer dan vier jaar wil aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken, een post die ze sinds begin 2009 vervult. Mocht de huidige voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, geen nieuwe verlenging willen wanneer zijn huidige termijn afloopt in de zomer van 2012, dan zou Clinton het voorzitterschap ambiëren, aldus Reuters.

Het Witte Huis zit niet te wachten op dergelijke onthullingen over Clintons ambities. Haar positie als belangrijkste diplomaat van de VS zou zwakker worden als haar tegenspelers rond de wereld weten dat ze niet veel langer meer aanblijft.

Als Clinton naar de Wereldbank wil, zal ze bij haar huidige baas op audiëntie moeten. President Obama moet haar voordragen als kandidaat voor het voorzitterschap. Vervolgens is instemming nodig van de 187 leden van de Wereldbank.

Mocht Clinton de Wereldbank gaan leiden, dan zou ze de eerste vrouw worden op die post. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou voor het eerst een vrouwelijke voorzitter kunnen krijgen. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde reist momenteel rond de wereld om steun voor haar kandidatuur te winnen. Opkomende landen uiten ondertussen kritiek op de traditie dat het voorzitterschap van de Wereldbank naar een Amerikaan gaat, en die van het IMF naar een Europeaan. De geruchten over Clinton kunnen geïnterpreteerd worden als bevestiging dat de VS hun positie bij de Wereldbank niet willen opgeven. Dat zou de steun van de VS voor Lagardes kandidatuur bij het IMF verklaren.