CDA-voorzitter: hervinden authenticiteit belangrijker dan zetels

Het CDA moet “tevreden zijn met een bescheiden rol”. Partijvoorzitter Ruth Peetoom vindt dat niet een bepaald aantal zetels maar “het hervinden van een authentieke boodschap” het nieuwe doel van het CDA zijn.

Dat zegt Peetoom, twee maanden geleden gekozen als partijvoorzitter, vanmiddag in een interview met politiek-redacteur Freek Staps in NRC Handelsblad. Bij gebrek aan een officiële partijleider kent het CDA zelf groot gewicht toe aan de partijvoorzitter. Ze is juist gekozen op de belofte de partij na vier verloren verkiezingen op rij een nieuw gezicht te geven.

Sinds de halvering bij de verkiezingen van exact een jaar geleden heeft het CDA 21 zetels in de Tweede Kamer. Halverwege jaren tachtig behaalde de partij nog 54 zetels. Dat gaat niet meer lukken, volgens Peetoom, “en dat moeten we dus ook totaal niet als ambitie hebben”.

Peetoom heeft kritiek op de Tweede Kamerfractie die volgens haar de afgelopen maanden te weinig zichtbaar is geweest en niet duidelijk stelling neemt ten opzichte van het kabinet. “We moeten een balans hervinden” en “aan het formuleren van een langetermijnperspectief zijn we onvoldoende toegekomen”, zegt Peetoom daarover onder meer in de krant.

    • Jules Seegers