Bondsdag steunt Grieken op strikte condities

De Bondsdag, het Duitse parlement, heeft vanmorgen ingestemd met nieuwe steun aan Griekenland maar koppelt de financiële hulp aan strenge voorwaarden.

Een daarvan is de deelname van de banken aan de kosten van een Griekse redding. De Bondsdag eist ook recht van inspraak bij mogelijke nieuwe beslissingen over hulp aan Griekenland of andere landen. De Duitse parlementariërs eisen eveneens „een strikte hervormingskoers” van Athene.

De Duitse minister van Financiën Schäuble had vanmorgen gepleit voor nieuwe hulp en waarschuwde voor de stabiliteit in de eurozone. Hij wees erop dat Duitsland „als economisch succesvolste land van Europa” het grootste voordeel heeft van stabiele wisselkoersen door de gemeenschappelijke munt. „Omdat we het grootste voordeel hebben, hebben we ook de grootste verantwoordelijkheid”, aldus Schäuble.

De Europese Centrale Bank is tegen een gedwongen bijdrage van banken en pensioenfondsen in een reddingsactie. President Trichet van de ECB vreest dat als banken gedwongen worden mee te werken de markten dit zullen zien als een faillissement van Griekenland. Als banken obligaties langer aan moeten houden, betekent het dat Griekenland schulden niet aflost op het afgesproken moment. Dat kan worden gezien als een faillissement.

De ECB maakte gisteren bekend volgende maand de rente te verhogen van 1,25 procent naar 1,50 procent. Het bestuur van de ECB besloot de rente deze maand niet te verhogen. Maar gezien het oplopende niveau van inflatie is volgens Trichet „sterke waakzaamheid geboden.” Dat is codetaal van de ECB om te zeggen dat de rente volgende maand omhooggaat. In mei bedroeg de inflatie 2,7 procent, hoger dan het niveau van maximaal 2 procent dat de ECB toelaatbaar vindt.

Ruzie Duitsers en ECB over eurocrisis: pagina 29