Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nieuwe app: bier bestellen, foto maken, geld verdienen

Binnenkort kun je een
Binnenkort kun je een foto maken van je biertje en er geld mee te verdienen door hem op te sturen naar de brouwer.

Vroeger stuurden bedrijven mystery guests langs winkels om te controleren of hun product goed aan de man gebracht werd. Tegenwoordig kunnen wij consumenten dat voor ze doen via smartphones - en er geld mee verdienen.

Hoe? Een beknopte uitleg. Mensen met een smartphone downloaden een app waarmee ze foto’s kunnen maken en versturen. Bedrijven betalen gebruikers van de app vervolgens wanneer ze een in de app ingevoerde opdracht volbrengen.

Leg vast waar een defibrillator hangt, bijvoorbeeld: zo ontstaat met de hulp van gebruikers een kaart met locaties. Of - en deze is leuker - maak een foto van de schuimkraag van je net getapte biertje en stuur hem naar Heineken. De bierbrouwer weet hoe het biertje getapt wordt in de betreffende kroeg en de gebruiker krijgt punten én twee euro.

Via (onder andere) de app Roamler, waar redacteur Peter Teffer vandaag over schrijft in NRC Handelsblad. De app is is te downloaden op iedere iPhone, maar momenteel pas te gebruiken wanneer je een uitnodigingscode hebt. Met de app word je op de hoogte gehouden als er een ‘opdracht’ in de buurt is. Dat kan dus een kroeg zijn, maar ook een supermarkt waarvan Heineken wil weten hoe de kratten gepositioneerd staan. Als je foto goedgekeurd wordt, krijg je twee euro. Andere gebruikers doen het niet voor het geld, maar voor de virtuele beloning: punten waarmee je stijgt in een ranglijst, een spelelement zoals we dat een beetje kennen van Foursquare.

Gigwalk, een vooralsnog niet in de Nederlandse App Store verkrijgbare soortgenoot, laat gebruikers in de VS bijvoorbeeld restaurantmenu’s fotograferen, verkeers- en straatnaamborden vastleggen en controleren of een winkel nog open is. En dan is er nog Appysnap, dat niet bedoeld is om geld mee te verdienen en meer nadruk legt op het spelelement.

Dit zijn, kortom, momenteel de drie belangrijkste apps op dit gebied:

  • Roamler, in de Nederlandse App Store te downloaden, maar wel een uitnodigingscode nodig;
  • Gigwalk, nog niet in de Nederlandse App Store te downloaden;
  • Appysnap, te downloaden en te gebruiken vanuit de Nederlandse App Store.

De eerste twee laten weten ook aan een Android-versie te werken.

Een uitgebreider artikel van Peter Teffer over de trend staat in NRC Handelsblad van vanmiddag. Lees het artikel ook in de digitale editie (alleen voor abonnees).