Assad stuurt troepen naar Turkse grens, Erdogan haalt uit

Turkse soldaten bij de grens tegenover een groep die in in Syrië wacht op toestemming om Turkije binnen te mogen. Foto AP / Burhan Ozbilici

Het Syrische leger is volgens de staats-tv begonnen aan een operatie om “orde en veiligheid” terug te brengen in Jisr al-Shughour. In de plaats nabij de grens met Turkije werden eerder deze week, naar nu blijkt, 120 leden van ordediensten gedood door gewapende troepen.

De regering van Bashar al-Assad noemt de verantwoordelijken militanten, maar er gaan geluiden op van muiterij binnen zijn manschappen. De operatie in Jisr al-Shughour is door de staatstelevisie ingeluid met veelvuldig vertoon van beelden waarop te zien is hoe regeringstroepen het noordwestelijk gelegen gebied intrekken.

Erdogan: barbaars en onverteerbaar

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft het optreden van het regime van de Syrische president Bashar Assad tegen betogers ondertussen “barbaars” genoemd. Het is volgens Novum voor het eerst dat Erdogan zijn vriend Assad openlijk afvalt. De afgelopen dagen zijn ongeveer 2.500 Syriërs naar Turkije gevlucht.

Erdogan zei gisteravond in een televisie-interview dat sommige beelden uit Syrië “onverteerbaar” zijn. Hij liet doorschemeren dat Turkije een eventuele resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen Syrië zou steunen. Over het optreden van Syrische troepen tegen betogers zei Erdogan: “Ze treden niet humaan op. Dit is barbaars.”

http://youtu.be/a3N6nBEQ63Q

Deserterende militairen

Volgens de Syrische overheid hadden bewoners van het betreffende gebied juist gevraagd om interventie van het leger. Maar andere lezingen spreken van gewelddadigheden gepleegd door deserterende militairen en regeringstroepen die vreedzame burgers slachtofferen, meldt de BBC.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds de protesten tegen Assad in maart begonnen al meer dan 1.100 mensen omgekomen. De VN Veiligheidsraad is verdeeld over de situatie. Onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië willen een resolutie die het optreden van Assad’s regering veroordeelt. Maar landen als Rusland, Brazilië en China zijn tegen omdat ze vrezen dat dit het geweld in de regio alleen maar zal stuwen.

Omdat er nauwelijks buitenlandse journalisten in Syrië worden toegelaten, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.