Wi-Fi Sync app in Apple iOS 5 gejat van Engelse student?

Maandag presenteerde Apple naast iCloud onder meer het nieuwe besturingssysteem voor mobieltjes: iOS 5. Nu gaan er geluiden op dat een van de hoofdfeatures, Wi-Fi Sync, gestolen is van een student uit het Verenigd Koninkrijk.

Student stuurde app jaar geleden al in

Met Wi-Fi Sync kunnen gebruikers bijvoorbeeld muziek synchroniseren tussen meerdere Apple-apparaten zonder daarvoor met een kabel aansluiting te zoeken met een computer. Maar Greg Hughes, zo meldt ICT blog The Register, stuurde deze app in mei 2010 al in naar de officiële Apple Store.

Hughes werd door Apple afgewezen, maar niet op de standaard manier per email. Nee, de student werd opgebeld door een vertegenwoordiger van Apple om hem te zeggen dat zijn vinding niet voldeed aan de veiligheidsnormen en dus niet in de online winkel werd opgenomen.

Logo’s vrijwel identiek

Hughes’ app werd daarna meer dan 50.000 keer gekocht in de ongecertificeerde winkel Cydia voor 9,99 dollar per stuk. Nu doet Apple’s maandag gepresenteerde Wi-Fi Sync niet alleen precies hetzelfde, ook het logo toont onmiskenbare gelijkenissen.

“Obviously I was fairly shocked. I’d been selling my app with that name and icon for at least a year. Apple knew that, as I’d submitted it to them, so it was surprising to see that.” - Greg Hughes.