96-jarige mag kruis houden

Atie Ridder-Visser mag haar verzetskruis houden, hoewel eergisteren bekend werd dat zij op 1 maart 1946 in Leiden Felix Guljé heeft vermoord. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat er geen regeling bestaat om de onderscheiding terug te vorderen.

Ridder-Visser (96) bekende onlangs aan de Leidse burgemeester Henri Lenferink dat zij Guljé had vermoord omdat zij dacht dat hij tijdens de oorlog met de Duitsers had gecollaboreerd. Ze had er geen vertrouwen in dat hij door de Bijzondere Rechtspraak zou worden veroordeeld.

Guljé, een prominent katholiek ondernemer die kans maakte op een ministerspost, was echter geen collaborateur. Hij had juist geholpen bij de onderduik van Joden.

Tijdens de oorlog was Ridder-Visser lid van een knokploeg onder leiding van Marinus Post. Ze was betrokken bij een aantal liquidaties.

Ridder-Visser zei in haar gesprek met Lenferink dat ze nog steeds vindt dat ze juist heeft gehandeld met de informatie die ze toen had. Met de kennis van nu had ze uiteraard anders besloten, zei ze.