Wereldomroep en VU: hulp bij Arabische verkiezingen

De Wereldomroep en de Vrije Universiteit Amsterdam gaan samen een Kieskompas uitbrengen voor verkiezingen in Tunesië, Egypte en Marokko dit najaar. André Krouwel van Kieskompas: „In die beginnende democratieën ontstaan vaak nieuwe politieke partijen die de kiezer nog niet kent. Kieskompas kan daarbij helpen.”

De onlinehulp bij verkiezingen, een concurrent van de Stemwijzer, moet Arabische kiezers in de potentiële democratieën in de eigen taal helpen om te bepalen op welke politieke partij ze kunnen stemmen. Volgend jaar willen beide partijen ook een Kieskompas maken voor Kenia, Senegal en andere landen waar verkiezingen op komst zijn.

Politicoloog Krouwel ontwierp Kieskompas vijf jaar geleden om kiezers te helpen én data te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Hij financiert dit door analyses van de antwoorden van de bezoekers te verkopen aan kranten en andere media – in Nederland bijvoorbeeld aan Trouw en Elsevier – die ze gebruiken als uitgebreide opiniepeilingen.

Kieskompas heeft eerder versies gemaakt voor de VS, Canada, België, Zweden, Portugal en Turkije.