Weer aanvallen VS op Al-Qaeda Jemen

Na een pauze van een jaar voeren onbemande Amerikaanse vliegtuigen weer aanvallen uit op kopstukken van het filiaal van Al-Qaeda in Jemen. De situatie daar is nog steeds onzeker sinds president Ali Abdullah Saleh na een aanslag vorige week is opgenomen in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië.

Amerikaanse functionarissen hebben berichten in de New York Times bevestigd dat de aanvallen op doelen in Jemen, waarbij ook gevechtsvliegtuigen zijn ingezet, de afgelopen weken zijn opgevoerd.

Bij een van deze aanvallen is vrijdag Abu Ali al-Harithi gedood, een kaderlid van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland. Een poging begin vorige maand om met een onbemand verkenningsvliegtuig Anwar-al-Awlaki, de leider van dit Al-Qaedafiliaal uit te schakelen mislukte op het laatste moment door een technisch probleem.

De Amerikaanse aanvallen vanuit de lucht in Jemen, waarvoor president Saleh in 2009 toestemming had gegeven, waren vorig jaar opgeschort. Door onjuiste informatie waren er veel burgerslachtoffers gevallen.

De Amerikaanse stafchef Michael Mullen waarschuwde gisteren voor Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, misschien wel het gevaarlijkste filiaal van Al-Qaedaf. Deze organisatie „is ongelooflijk gevaarlijk en de chaos op dit moment [in Jemen] maakt haar nog gevaarlijker”, zei Mullen. De VS vrezen dat Al-Qaeda-aanhangers zich mengen onder de opstandelingen tegen het regime van president Saleh. In Sana’a was het gisteren rustig, nadat opstandelingen en regeringstroepen een staakt-het-vuren hadden afgesproken. In de stad Taiz, 250 kilometer verder naar het zuiden, werd nog fel gevochten.

In de hoofdstad heerst een machtsvacuüm. De VS en Saoedi-Arabië dringen aan op een formele machtsoverdracht. De oppositie is hierover verdeeld. Saleh heeft vanmorgen de intensive care afdeling verlaten, volgens het Saoedische persbureau Sada. (AFP, Reuters, AP)