Weer aanvallen VS op Al-Qaeda Jemen

Na een pauze van een jaar voeren onbemande Amerikaanse vliegtuigen weer aanvallen uit op kopstukken van het filiaal van Al-Qaeda in Jemen. De situatie daar is nog steeds onzeker sinds president Ali Abdullah Saleh na een aanslag vorige week is opgenomen in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Foto Reuters A U.S. Predator unmanned drone armed with a missile stands on the tarmac of Kandahar military airport in this June 13, 2010 file photo. The arrival of U.S. killer drones in Libya is a psychological boost for rebels fighting Muammar Gaddafi and for European NATO allies but no "magic bullet" to break the stalemate in the war. President Barack Obama's decision to send armed Predator drones was significant in showing Washington being drawn back reluctantly into the front line after European powers France and Britain showed their limits in leading the NATO air campaign. REUTERS/Massoud Hossaini/Pool/Files (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS MILITARY)
Na een pauze van een jaar voeren onbemande Amerikaanse vliegtuigen weer aanvallen uit op kopstukken van het filiaal van Al-Qaeda in Jemen. De situatie daar is nog steeds onzeker sinds president Ali Abdullah Saleh na een aanslag vorige week is opgenomen in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Foto Reuters A U.S. Predator unmanned drone armed with a missile stands on the tarmac of Kandahar military airport in this June 13, 2010 file photo. The arrival of U.S. killer drones in Libya is a psychological boost for rebels fighting Muammar Gaddafi and for European NATO allies but no "magic bullet" to break the stalemate in the war. President Barack Obama's decision to send armed Predator drones was significant in showing Washington being drawn back reluctantly into the front line after European powers France and Britain showed their limits in leading the NATO air campaign. REUTERS/Massoud Hossaini/Pool/Files (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS MILITARY) REUTERS

Na een pauze van een jaar voeren onbemande Amerikaanse vliegtuigen weer aanvallen uit op kopstukken van het filiaal van Al-Qaeda in Jemen. De situatie daar is nog steeds onzeker sinds president Ali Abdullah Saleh na een aanslag vorige week is opgenomen in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië.

Amerikaanse functionarissen hebben berichten in de New York Times bevestigd dat de aanvallen op doelen in Jemen, waarbij ook gevechtsvliegtuigen zijn ingezet, de afgelopen weken zijn opgevoerd.

Bij een van deze aanvallen is vrijdag Abu Ali al-Harithi gedood, een kaderlid van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland. Een poging begin vorige maand om met een onbemand verkenningsvliegtuig Anwar-al-Awlaki, de leider van dit Al-Qaedafiliaal uit te schakelen mislukte op het laatste moment door een technisch probleem.

De Amerikaanse aanvallen vanuit de lucht in Jemen, waarvoor president Saleh in 2009 toestemming had gegeven, waren vorig jaar opgeschort. Door onjuiste informatie waren er veel burgerslachtoffers gevallen.

De Amerikaanse stafchef Michael Mullen waarschuwde gisteren voor Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, misschien wel het gevaarlijkste filiaal van Al-Qaedaf. Deze organisatie „is ongelooflijk gevaarlijk en de chaos op dit moment [in Jemen] maakt haar nog gevaarlijker”, zei Mullen. De VS vrezen dat Al-Qaeda-aanhangers zich mengen onder de opstandelingen tegen het regime van president Saleh. In Sana’a was het gisteren rustig, nadat opstandelingen en regeringstroepen een staakt-het-vuren hadden afgesproken. In de stad Taiz, 250 kilometer verder naar het zuiden, werd nog fel gevochten.

In de hoofdstad heerst een machtsvacuüm. De VS en Saoedi-Arabië dringen aan op een formele machtsoverdracht. De oppositie is hierover verdeeld. Saleh heeft vanmorgen de intensive care afdeling verlaten, volgens het Saoedische persbureau Sada. (AFP, Reuters, AP)