Verliefde mensen die erbij zingen

Opera is theater, maar dan met muziek erbij. Het gaat vaak over verliefde mensen die gekke dingen doen.

Dit kun je zien in de kleuteropera 'PoY!' Foto gemaakt door Michaël Poelwijk Scène uit kleuteropera PoY!
Dit kun je zien in de kleuteropera 'PoY!' Foto gemaakt door Michaël Poelwijk Scène uit kleuteropera PoY! Michaël Poelwijk

Opera? Wat is dat? Opera is theater, maar dan met muziek erbij. Opera is meestal voor grote mensen. Vaak gaat het over verliefde mensen die gekke dingen doen en erbij zingen. Zich verstoppen onder een bed. Of van een toren springen. Of hun geliefde bespioneren om te kijken of die niet stiekem met een ander zit te knuffelen. ,,Ik wil je terug!”, zingen ze dan. Of: ,,Ik ga dood!” Maar dat is natuurlijk niet écht zo. Heel soms is er een kinderopera. Zoals laatst in Amsterdam: die ging over heksen. Nu is er in het Muziektheater een opera speciaal voor kleuters. De kleuteropera heet PoY! ,,Dat is het woord dat ik in de opera steeds zeg als ik iets super fantastisch vind”, zegt zangeres Barbara Kozelj. ,,De hele opera is gezongen in een verzonnen taal.”

Barbara speelt het meisje Henriëtte. Zij is dol op gekke geluidjes. ,,Eigenlijk leeft ze in een soort toverwereld”, zegt Barbara. ,,De opera is een muzikaal sprookje.”

Henriëtte woont in huis met een ander meisje, dat cello speelt. Maar die moet altijd maar studeren. Daarom vindt ze haar cello opeens niet meer zo leuk. Dat is wel erg jammer, vindt Henriëtte. In een droom verzint ze een plan om haar vriendin weer lol te laten beleven aan muziek.

Barbara komt zelf uit Slovenië. ,,Ik had dit heel leuk gevonden om te zien toen ik kleuter was.” Dat denkt ze niet, dat weet ze zeker. „Kinderen vinden PoY! leuk om te zien omdat ze er met hun neus heel dicht op zitten. We beginnen in de gang van het theater, waar ze ook echt mee mogen doen. Ze kunnen ons bijna aanraken! Daarna gaan we naar de theaterzaal. De kinderen leven heel erg mee, heb ik al gemerkt. Meestal zing ik voor grote mensen, die zijn altijd muisstil. Maar nu! Er wordt hard geroepen en gewezen. Hartstikke leuk is dat.”

Barbara heeft lang op school gezeten om zangeres te worden. Dat was ook nodig om al die gekke geluidjes straks goed te kunnen zingen, vindt ze. Maar PoY! is leuk om meer dan de muziek, zegt ze. Er zitten ook vreemde kleuren en vormen in.

„Wie komt kijken wordt op heel nieuwsgierig gemaakt naar wat er allemaal is te zien en te horen.”

De kleuteropera “PoY!” is een productie van De Nederlandse Opera. Voorstellingen zijn op 11, 12 en 13 juni in Het Muziektheater, Amsterdam. Aanvang om 11 uur en 13.30 uur. De voorstelling duurt 1 uur, zonder pauze. Res: www.dno.nl of (020) 6255455