Verhagen: verbod op extra tarief webtoegang

Telecombedrijven mogen geen extra geld vragen voor digitale diensten. Bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile willen klanten die veel internetbellen met Skype, berichtjes uitwisselen via WhatsApp of films ruilen, meer laten betalen, bovenop het abonnement voor mobiel internet, omdat zij het netwerk extra zouden belasten.

Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) neemt een motie over van de oppositie die het zogenoemde principe van netneutraliteit regelt in de wet. Internetaanbieders moeten elke bit en byte via hun infrastructuur gelijk behandelen, ongeacht de toepassing die de data verstuurt. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over aanpassing van de Telecomwet.

Netneutraliteit maakt internet tot de ‘Mare Liberum’ van onze tijd, stelt Martijn van Dam (PvdA), een van de initiatiefnemers van de motie. Het principe van vrije handel op zee, in de zeventiende eeuw geformuleerd door Hugo de Groot, ligt nog steeds aan de basis van de ‘internationale wateren’. „Internet is een individuele vrijheid van burgers geworden”, zei Van Dam. „Hun belangen zijn belangrijker dan die van bedrijven.”

Nederland wordt het tweede land ter wereld waar netneutraliteit in de wet staat. Alleen Chili kent nu zo’n bepaling. In de VS is netneutraliteit geen wet maar de meeste internetaanbieders houden zich er wel aan na een felle discussie in de Amerikaanse politiek.

Minister Verhagen was aanvankelijk sceptisch over het in de wet opnemen van netneutraliteit. Het standpunt van Economische Zaken luidde dat de vrije markt de beperkingen die voor internetaanbieders hun klanten zouden opwerpen zou corrigeren. Verhagen liet zich gisteren overtuigen door PvdA, D66, SP en GroenLinks dat bij de infrastructuur voor mobiel internet nagenoeg geen vrije markt heerst. Voor nieuwe partijen is het zeer moeilijk om actief te worden omdat zij veel moeten investeren in het netwerk, zoals zendmasten.

Telecomfirma’s vrezen dat zij inkomsten mislopen als meer mensen gebruikmaken van Skype en WhatsApp. Een verplichting tot netneutraliteit beperkt volgens hen hun commerciële bewegingsvrijheid, omdat zij geen gedifferentieerde abonnementen mogen aanbieden.