Vandaag OV plat in Rotterdam

Het openbaar vervoer in Rotterdam ligt vandaag de hele dag plat. Gisteren reden er in Den Haag geen trams en bussen en dinsdag werd in Amsterdam gestaakt.

De acties richten zich tegen de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen op het openbaar vervoer. Het kabinet wil met de openbare aanbesteding van het OV in de grote steden 120 miljoen euro besparen. Daarnaast wilde verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) aanvankelijk nog eens 45 miljoen bezuinigen, maar dat bedrag is maandag gehalveerd.

Volgens de vakbonden verdwijnen door de maatregelen tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De drie bedrijven voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin mei in de ochtendspits.

De Fast Ferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte vaart wel volgens de normale dienstregeling. De RET-directie laat weten niet het niet eens te zijn met de actie en betreurt dat de reiziger hier de dupe van is.