Uitgelicht

Prins Philip van het Verenigd Koninkrijk Britain's Queen Elizabeth II, Philipp, the Duke of Edinburgh, and Philippa Middleton, appear on the balcony of Buckingham Palace in London on April 29, 2011, following the wedding of Prince William and Kate, Duchess of Cambridge. AFP PHOTO / WPA POOL / John Stillwell
Prins Philip van het Verenigd Koninkrijk Britain's Queen Elizabeth II, Philipp, the Duke of Edinburgh, and Philippa Middleton, appear on the balcony of Buckingham Palace in London on April 29, 2011, following the wedding of Prince William and Kate, Duchess of Cambridge. AFP PHOTO / WPA POOL / John Stillwell AFP

Film

It’s a Free World. Veteraan Ken Loach en vaste scenarist Paul Laverty over de uitwassen van de arbeidsmigratie. De oer-Engelse alleenstaande moeder Angie begint met een vriendin een uitzendbureau voor buitenlandse werknemers. Angie is gewend te knokken voor haar bestaan en zou daarvoor onze sympathie verdienen. Het wordt ongemakkelijk als haar ‘tegenstanders’ sociaal nog zwakker zijn dan zijzelf: de werknemers die ze een worst van tijdelijke baantjes voor de neus houdt en niet uitbetaalt. Met Kierston Wareing, Juliet Ellis. Nagesynchroniseerd.Arte, 20.15-21.45u.

Sunshine Cleaning (Christine Jeffs, 2008, VS). Feelgoodfilm is een eerbetoon aan de dromen van gewone Amerikanen. In het geval van de zussen Rose (Amy Adams) en Norah (Emily Blunt) Lorkowski is dat een eigen bedrijfje dat zich heeft gespecialiseerd in het schoonmaken van plaatsen delict. Een geweldige metafoor voor alles wat vies en voos is aan de wereld, en hoe je je daar met een opgeruimd gemoed en een beetje aanpakken staande in kan houden. Met Alan Arkin als eigenzinnige grootvader. Net5, 20.30-22.25u.

The Substitute (Robert Mandel, 1996, VS). CIA-agent Tom Berenger neemt plaats in van leerkracht annex vriendin Diane Venora op highschool met criminele elementen. Verstrooiende actiefilm.Veronica, 20.30-22.45u.

The Andromeda Strain (Mikael Salomon, 2008 VS). Roman van Michael Crichton stond in 1971 model voor sciencefictionthriller waarin wetenschappers een per satelliet neergestort ruimtevirus proberen te bestrijden. Dit is een voor tv gemaakte recentere versie.RTL7, 20.30-00.15u.

Nick and Norah’s Infinite Playlist (Peter Sollett, 2008, VS). Romantische komedie speelt in het nachtleven van Manhattan. Michael Cera en Kat Dennings zijn er op zoek naar de hipste band van het land. RTL8, 20.30-22.20u.

Informatief

Alpe d’HuZes. Vervolg op uitzendingen van eerder vandaag met reportages van de actie Alpe d’HuZes. Vandaag proberen 4300 sportieve fietsers minstens zes keer de Alpe d’Huez op te fietsen om daarmee geld te verdienen voor de kankerbestrijding. Ned.1, 19.00-20.00u.

Clydebank Blitz. In de nachten van 13 en 14 maart 1941 bombardeerde de Luftwaffe de Schotse stad Clydebank om de daar gevestigde scheepswerven te verwoesten. Meer dan twaalfhonderd inwoners kwamen daarbij om het leven. Slechts zeven gebouwen bleven ongeschonden en van de bevolking van zestigduizend zielen bleven er nog zo’n tweeduizend over. Destijds werd over de ramp weinig bericht om de vijand in het ongewisse te laten over de resultaten van het bombardement. Vanavond vertellen getuigen over de gebeurtenissen in die dagen, toen ze zelf nog kind waren. BBC 2, 20.00-21.00u.

Twilight-Fieber. Documentaire van Martin Uhrmeister over het succes van de vier romans van de Twilight-sage, geschreven door de Amerikaanse Stephenie Meyer. Haar boeken werden in 20 talen vertaald en gingen inmiddels ruim 40 miljoen maal over de toonbank.Arte, 21.45-22.40u.

The duke at 90. Aan de vooravond van de negentigste verjaardag van prins Philip interviewt Fiona Bruce de Britse prins-gemaal. Hij begon zijn leven als een Griekse prins maar is geen Griek, wordt tegenwoordig gezien als behoudend maar vroeger vond men hem juist vooruitstrevend. Het fonds dat hij instelde heeft honderdduizenden jongeren ondersteund.BBC 1, 22.00-23.00u.

Holland Doc: This is my picture when I was dead. In 1984 werden de vierjarige Bashir Meralsh en zijn vader slachtoffer van een aanslag door een Israëlische geheime dienst. Vader en zoon werden doodverklaard, later bleek de zoon toch nog in leven. Nu woont Bashir in Jordanië en is een van de belangrijkste politieke cartoonisten van dat land. Ned.2, 23.00-23.55u.

Amusement

Merijntje Gijzen. Opnieuw een herhaling van een oud werk uit de canon van de Nederlandse tv. Deze in 1974 uitgezonden dramaserie naar de streekromans van A.M. de Jong gaat over de ontwikkeling van een Brabants dorpsjochie. Met Jan Ligthart in de titelrol, Kitty Janssen en André van den Heuvel als zijn ouders en Piet Römer als Flierefluiter. Verder met o.a. Elsje de Wijn, John Leddy, Ann Petersen, Jan Teulings en Nel Snel. Script en regie: Kees van Iersel.Ned.2, 17.40-18.35u.

Conspiracy XIII. Eerste deel van miniserie over een man (Val Kilmer) die aan een parachute uit de lucht komt vallen en zijn geheugen kwijt is. De enige aanwijzing over zijn identiteit is het nummer XIII dat in zijn nek getatoeëerd staat. Al gauw moet hij op de vlucht, achterna gezeten door veiligheidsdiensten en huurmoordenaars. Het tweede deel volgt morgen.Ned.3, 22.05-23.40u.