Tunesië kiest pas in oktober

De voor volgende maand geplande verkiezingen in Tunesië zijn uitgesteld tot 23 oktober. Met name nieuwe partijen hadden om uitstel gevraagd, om meer tijd te hebben om een campagne voor te bereiden.

De onafhankelijke verkiezingscommissie had vorige maand al voorgesteld om meer tijd te nemen voor de verkiezingen, waarin een grondwetgevende vergadering wordt gekozen. Op die manier zouden nieuwe politieke bewegingen die de afgelopen maanden zijn opgekomen, meer tijd krijgen om zich te organiseren. Onder president Ben Ali, die in januari werd verdreven nadat hij 23 jaar lang het land met ijzeren hand heeft geregeerd, was er nauwelijks ruimte voor oppositie. Nu staan er 81 partijen geregistreerd.

„Wij hebben kennisgenomen van alle meningen en hebben besloten de verkiezingen op 23 oktober te houden”, zei premier Beji Caid Essebsi gisteren na een gesprek met de politieke partijen.

De andere grote partijen die aanvankelijk tegen uitstel waren, waaronder de invloedrijke fundamentalistische partij Ennahda, zijn hiermee alsnog akkoord gegaan. „Het belangrijkste is de macht weer een legitimiteit te geven die berust in het volk”, zei een van de oprichters van Ennahda (Wedergeboorte), Nourredine Bhiri.

Op 23 oktober wordt een grondwetgevende vergadering gekozen die een nieuwe grondwet moet opstellen en een voorlopige regering moet aanwijzen. De grondwetgevende vergadering zal zelf bepalen hoelang zij in functie zal zijn. „Een half jaar is een redelijke tijd”, zei Kamel Jendoubi, de voorzitter van de kiescommissie.

Jendoubi had ook aangedrongen op uitstel om meer tijd te hebben om de verkiezingen technisch te regelen. Het register van kiezers moet worden gecontroleerd en alle kiezers moeten geldige identiteitskaarten kunnen hebben. (AFP, Reuters)