Trainer Preud'homme weg bij FC Twente

Michel Preud’homme vertrekt al na één seizoen als trainer van FC Twente. De Belgische oud-doelman heeft de clubleiding laten weten interesse te hebben in een aanbieding uit Saoedi-Arabië. Hij kan bij de club Al-Shabab een tweejarig contract tekenen voor een jaarsalaris van naar verluidt ruim 2 miljoen euro.

Preud’homme (52) won als opvolger van de Engelse coach Steve McClaren, die FC Twente in het seizoen 2009-2010 naar de landstitel leidde, in zijn eerste seizoen de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. De ploeg was koploper tot op de laatste speeldag, maar moest het landskampioenschap na de laatste onderlinge competitiewedstrijd aan Ajax laten.

Preud’homme had nog een contract voor twee jaar bij FC Twente, maar voorzitter Joop Munsterman heeft laten weten het vertrek van de oud-doelman niet tegen te houden. Dat gebeurde in het verleden ook niet bij mogelijke positie verbetering voor Fred Rutten (Schalke 04) en McClaren (Vfl Wolfsburg). De Enschedese club krijgt een fikse afkoopsom.

Eerder vertrok Preud’hommes zoon, Guilian, gedwongen bij FC Twente. De verdediger van het beloftenelftal speelt volgend seizoen bij de zaterdagamateurclub IJsselmeervogels. Ook voor Jos Daerden, trainer van de beloften en in eerste instantie aangetrokken als assistent van landgenoot Preud’homme, was geen plek meer in Enschede. Opvolger is Patrick Kluivert, oud-spits van onder meer Ajax, AC Milan en Barcelona, die spitsentrainer was bij NEC.

Gertjan Verbeek is een belangrijke kandidaat voor de opvolging van Preud’homme, maar zijn huidige werkgever AZ sluit een vertrek uit. „Ze hoeven de auto niet te starten en de telefoon niet te pakken”, zei algemeen directeur Toon Gerbrands tegen Voetbal International.

Ook McClaren, intussen ontslagen bij Vfl Wolfsburg, Co Adriaanse en Michael Skibbe worden genoemd als nieuwe trainer van FC Twente. Adriaanse, oud-coach van onder meer AZ en Ajax en afgelopen seizoen ontslagen door de Qatarese voetbalbond, was vorig jaar al in beeld bij de club uit Enschede. Met de Duitser Skibbe, dit seizoen ontslagen bij het gedegradeerde Eintracht Frankfurt, voerde FC Twente al eens gesprekken. Hij koos voor het Turkse Galatasaray.

FC Twente speelde onder leiding van Preud’homme misschien wel beter en in ieder geval aantrekkelijker dan onder voorganger McClaren. De ploeg koos meer de aanval, met de intussen naar Ajax vertrokken middenvelder Theo Janssen in de rol van regisseur. De ploeg scoorde twee keer meer dan in het kampioensjaar, maar incasseerde elf tegentreffers meer.

De werkwijze van 58-voudig international Preud’homme – oud-doelman van Standard, KV Mechelen en Benfica – bleek in zijn eerste werkweek uit de invoering van besloten trainingen. Hij gelooft in zijn eigen aanpak, zonder inbreng van buitenaf. Met het aantrekken van sportpsycholoog Bill Beswick, die de ploeg hielp met de druk in de laatste speelronden, brak Preud’homme met een gewoonte. Bijna leverde dat drie prijzen op, tot FC Twente op de slotdag werd afgebluft door Ajax.

Preud’homme, door zijn collega’s beloond met de Rinus Michels Award voor beste trainer, kreeg kritiek op zijn emotionele gedrag langs de lijn, dat niet in het voordeel zou zijn van zijn spelers. Voetbalanalist Johan Derksen noemde hem een „ontoerekeningsvatbare dorpsgek”. Belgische voetballiefhebbers meenden juist dat de trainer zich in Enschede veel rustiger gedroeg dan in zijn tijd bij AA Gent en Standard.