Tekort onderdelen legt fabriek Saab weer stil

De productie in de Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan is deze week opnieuw stil komen te liggen door een gebrek aan onderdelen. Dat heeft Saab-eigenaar Spyker Cars vandaag bekendgemaakt.

De productie stokte afgelopen dinsdag en is sindsdien niet meer opgestart. Eerder lag de fabriek van de Zweedse autofabrikant bijna twee maanden stil omdat er niet genoeg geld was om de leveranciers te betalen. Maar eind mei werd de fabriek weer opgestart, nadat het Chinese bedrijf Pangda een overeenkomst voor samenwerking had gesloten en meteen 30 miljoen euro overmaakte voor de koop van circa 1.300 Saabs. Met dat geld werden de schulden aan leveranciers betaald door Saab.

Het probleem is nu dat sommige leveranciers geen onderdelen kunnen leveren. Daarom heeft Saab besloten om de productie stil te leggen tot er een stabielere instroom van onderdelen geregeld is. Daarover overlegt de autofabrikant met de leveranciers. Ook meldt Saab-eigenaar Spyker dat er nog steeds gewerkt wordt aan een betere financiering van de autofabrikant.

Saab werd vorig jaar door Spyker overgenomen van het Amerikaanse General Motors. Voor de financiering van de overname wist Spyker-topman Victor Muller in totaal ruim 1 miljard dollar bij elkaar te halen. Maar het bedrijf kampt sinds de overname eigenlijk permanent met een gebrek aan geld doordat er veel minder auto’s verkocht worden dan begroot. Daardoor gaat er meer geld uit dan er binnenkomt.

De recente overeenkomst met de Chinese autodistributeur Pangda biedt voor de korte termijn wel uitkomst, maar voor de langere termijn moet Spyker op zoek naar nog meer financiers. Pangda betaalde reeds 30 miljoen voor Saabs en zal waarschijnlijk ook nog een aankoop van nog eens 15 miljoen doen op korte termijn. Ook zal Pangda voor 65 miljoen euro aandelen Spyker kopen, wat neerkomt op ongeveer 24 procent van de aandelen. Maar die overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door onder meer de Chinese overheid.