Strijd om Misrata laait op

Het leger van de Libische leider Gaddafi heeft gisteren de beschieting van de belegerde havenstad hervat.

Bij de beschietingen zouden ten minste tien rebellen zijn omgekomen, de BBC spreekt over veertien doden. Misrata is de enige stad in het westen van Libië die in handen van de rebellen is. Militairen van Gaddafi zouden gisteren volgens persbureau AP een poging hebben gedaan om de stad binnen te dringen, maar zouden tot stilstand zijn gebracht door het rebellenleger. Kort daarop werd Misrata met artilleriegeschut bestookt. Volgens de BBC ontstonden de gevechten juist toen rebellen een uitbraak uit de belegerde stad probeerden te forceren.

De NAVO voerde gisteren opnieuw bombardementen uit op de Libische hoofdstad Tripoli. Het militaire bondgenootschap lijkt zich vooral te richten op de compound van Gaddafi, overheidsgebouwen en radarinstallaties aan de rand van de stad. Volgens de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, zijn de dagen van Gaddafi geteld. „Het is niet langer de vraag of hij vertrekt, maar wanneer”, zei de NAVO-baas gisteren tijdens een bijeenkomst van ministers van Defensie uit de verschillende NAVO-lidstaten. Hij benadrukte ook dat de NAVO geen rol in Libië wenst te spelen, als Gaddafi is verdreven. Rasmussen ziet wel een rol weggelegd voor de Verenigde Naties. (AP, BBC)