Steeds meer Syriërs vluchten naar Turkije

Ongeveer duizend Syriërs zijn gisteren en vannacht naar Turkije gevlucht, uit angst voor keiharde represailles van regeringstroepen na rellen afgelopen weekeinde in de stad Jisr al-Shughour.

Eerder deze week waren al een paar honderd Syriërs naar Turkije gevlucht. Volgens cijfers van het Turkse Rode Kruis zaten vanmorgen 1577 Syriërs in een tentenkamp in het oosten van Turkije. Dat wordt streng bewaakt door politieagenten, die opdracht hebben gekregen journalisten uit het kamp te weren.

Woensdag had de Turkse premier Erdogan gezegd dat de grenzen open staan voor mensen die het geweld in Syrië willen ontvluchten. „We volgen de ontwikkelingen in Syrië met zorg”, zei Erdogan. „Syrië zou zijn houding tegenover burgers moeten veranderen en zijn houding op een toleranter niveau moeten brengen.”

Inmiddels zijn grote aantallen tanks en vrachtwagens vol soldaten gestuurd naar Jisr al-Shughour, een stad met ongeveer vijftigduizend inwoners in het noordwesten van Syrië. De regering van president Assad zegt dat in de stad 120 agenten en soldaten zijn gedood door gewapende bendes. Zij ziet het als haar „nationale plicht om de veiligheid” daar te herstellen en heeft het leger naar Jisr al-Shughour gestuurd.

Noch de cijfers over slachtoffers van de regering, noch die van tegenstanders van het regime zijn te verifiëren. Het bewind van Assad weert onafhankelijke journalisten. Wat zich zondag en maandag precies heeft afgespeeld in Jisr al Shughour, is nog onduidelijk.

Van veel kanten wordt gevreesd dat de protesten tegen Assad in een nog bloedigere fase terecht zijn gekomen. In Jisr zijn de herinneringen levend aan een bloedbad in 1980, toen Assads vader aan de macht was. Dat bleek een opmaat naar de bloedige onderdrukking van een opstand van islamitische fundamentalisten in Hama, in 1982, waarbij duizenden mensen zijn vermoord.

De diplomatieke druk op Syrië groeit. Nadat Groot-Brittannië zich heeft geschaard achter een Franse poging om het Syrische geweld te laten veroordelen door de Veiligheidsraad, heeft de Europese Unie laten weten de sancties tegen het bewind van Assad te willen verscherpen en die te willen uitbreiden naar Syrische bedrijven. De huidige sancties betreffen vooral politieke kopstukken van het bewind in Damascus. Veel Westerse landen vrezen felle etnische en religieuze strijd na een eventueel vertrek van Assad. (Reuters, AFP)