Slaven van het nieuwe werken

Ouders met stress en schuldgevoel: zorgoverdracht op weg naar werk.
Ouders met stress en schuldgevoel: zorgoverdracht op weg naar werk.

VPRO Thema: Tussen kroost en carrière, tweeverdieners in de knelNed 3., 20.25 - 21.50 uur

„Het overvalt je, het is een soort tsunami. Het is overleven’’, zegt een werkende moeder over het krijgen van kinderen. De VPRO snijdt in Tussen kroost en carrière een probleem aan waarmee veel werkende ouders worstelen: de verdeling tussen werk en zorg. Vier gezinnen worden thuis gefilmd en praten na onder leiding van Margriet van der Linden.

De ouders haasten zich van werk naar school naar huis naar hobby’s, ze komen steeds te laat („Weet jij waar de auto staat?”) en bellen, bellen, bellen. Een gezin heeft bij de eettafel een schoolbord met de schema’s van alle gezinsleden.

Doorsnee ouders zijn ze niet. Dit is de hoog opgeleide VPRO-elite, een vrouw werkt zelfs bij de omroep. Zij zijn de pioniers van het ‘nieuwe werken’ zoals de SER dat propageert: flexibele werktijden, veel thuiswerken. Maar daardoor is wel de heldere verdeling tussen werk en zorg zoek. Dat zorgt voor stress, schuldgevoel, burn-out. Nieuwe inzichten hierover levert het programma niet op, wel de troost van herkenning.

De ouders lijden. Op één na. Zij zet de kinderen ’s ochtends gewoon voor de tv en gaat de krant lezen. Waarom redt zij het wel? Ze heeft 15 uur per week een nanny, dat helpt. En ze is een opgeruimde, stellige dame die niet snel problemen ziet. Bijstandtrekkers willen niet werken, vindt zij bijvoorbeeld. Van de geportretteerden komt zij het ongunstigste over. Met tobbende ouders kun je beter meeleven.

Wilfred Takken