Slaap maar lekker verder, beste boekenuitgeverijen

Joost Nijsen, directeur bij uitgeverij Podium, doet een poging om de passieve houding van de Nederlandse boekenbranche ten aanzien van e-readers en apps te verdedigen (Opinie, 3 juni). De bezwaren die hij aanvoert, zijn niet onderbouwd – „ik hoor dat…”. Ze getuigen van conservatisme. De opmerkelijk trage reactie van de Nederlandse uitgevers is, zegt Nijsen, „niet zozeer te verklaren vanuit gebrek aan innovatiebereidheid”, maar uit „behoedzaamheid” en vanwege de „grote onduidelijkheid op het terrein van piracy en verdienmodellen”.

Bij wie dan? Aan e-books wordt flink verdiend door minder „behoedzame” – lees: meer innovatieve – uitgevers. Amazon maakte onlangs bekend dat het meer e-books verkoopt dan papieren boeken. Piracy is inderdaad een gevaar. Dat gevaar zal niet wijken door niets te doen – zie de muziekindustrie.

De grote boekhandelsketen Borders is onlangs failliet gegaan. Barnes & Noble staat nog. Wat is het verschil tussen die twee? Dat zit in de sterke strategie van Barnes & Noble met hun e-reader. Borders was „behoedzamer”. Nu het failliet is, heeft het alle tijd om na te denken over het „verdienmodel”.

David van Rossem

Directeur e readers & mobile bij een grote, internationale uitgeverij