'Samsung heeft interesse in Nokia'

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung aast op het Finse telefoonconcern Nokia. Samsung weigert commentaar op het gerucht, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal (WSJ).

Nokia is de laatste maanden voortdurend onderwerp van overnamegeruchten. Eerder deze maand lekte uit dat Microsoft geïnteresseerd zou zijn in de telefonie-activiteiten van het Finse concern. Microsoft zou daar 19 miljard dollar (13 miljard euro) voor over hebben. Nokia baas Stephen Elop zei toen in een reactie dat dit bericht „iedere grond” miste.

Eerder sloten Nokia en Microsoft een overeenkomst over het gebruik van het besturingssysteem van Microsoft op de Nokia-telefoons. Het bedrijf stopt met het eigen besturingssysteem Symbian.

Nokia heeft moeite het hoofd boven water te houden in de snel veranderende markt voor mobiele telefoons. De bovenkant van de markt wordt gedomineerd door Apples iPhone, terwijl aan de onderkant van de markt – waar Nokia traditioneel een sterke partij was – telefoons met Googles besturingssysteem Android enorm populair zijn.

Analist Pete Cunningham van Canalys laat in de zakenkrant weten dat een overname van Nokia door Samsung niet voor de hand ligt. „Samsung komt met nieuwe producten die concurreren met Apple, terwijl Nokia achteruit gaat en snel marktaandeel verliest. Ik zie weinig meerwaarde in een overname van Nokia voor Samsung.”

Een woordvoerder van Samsung zegt in de WSJ: „ Wij geven geen commentaar op dergelijke geruchten.” Ook Nokia weigert in te gaan op de berichten.

De problemen bij Nokia hebben gevolgen voor Texas Instruments. De chipmaker gaf een winstwaarschuwing af door tegenvallende verkopen en noemde als oorzaak Nokia.