Rusland tegen iedere VN-resolutie die Syrië veroordeelt

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov eind mei met zijn Franse collega Alain Juppe op de G8-top in Deauville. Foto AP / Markus Schreiber

Rusland is tegen het plan van Groot-Brittannië en Frankrijk om in de VN-Veiligheidsraad een resolutie tegen Syrië in te dienen. Volgens de Russen zou zo’n stap de situatie in het land verslechteren.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet aan persbureau Interfax weten dat de situatie in Syrië volgens de Russen geen bedreiging vormt voor de veiligheid en vrede in de wereld. Daarom zou een resolutie van de Veiligheidsraad niet nodig zijn. Wel zei Moskou zich zorgen te maken om de escalatie van het geweld in het land.

De opstelling van Rusland, een militaire en economische partner van het regime van president Al-Assad, is belangrijk omdat het land als permanent lid van de Veiligheidsraad vetorecht heeft en een resolutie over Syrië zou kunnen torpederen. Of de Russen daadwerkelijk hun vetorecht zullen inzetten is nog maar de vraag. Toen de Veiligheidsraad instemde met militair ingrijpen in Libië onthield Rusland zich van stemming.

De Britse premier Cameron kondigde gisteren aan dat zijn land samen met Frankrijk een resolutie zal indienen die de ‘repressie’ van anti-regeringsbetogers door het Syrische regime zal veroordelen en om het afleggen van verantwoordelijkheid en toegang voor humanitaire organisaties zal vragen. “Als iemand tegen de resolutie stemt of hem probeert te vetoën, is dat voor rekening van hun eigen geweten”, aldus Cameron.