RBC nu definitief failliet verklaard

RBC Roosendaal houdt op te bestaan. De rechtbank in Breda sprak gisteren het faillissement uit over de Brabantse profclub. Maandag kreeg de club nog uitstel van betaling en werd tijdelijk afgezien van een faillissement. Na Haarlem is RBC de tweede profclub binnen anderhalf jaar die failliet gaat.

FC Den Bosch lijkt gered van de ondergang. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met een reddingsplan. De club moet nog op zoek naar sponsors die twee jaar garant willen staan voor de huur van het stadion, wat neerkomt op een bedrag van een halve ton. Pas dan zal de gemeente definitief een lening van anderhalf miljoen kwijtschelden en meewerken aan de aankoop van het jeugdcomplex.

RBC is officieel nog niet helemaal verloren. Na het uitspreken van het faillissement is er nog een wachttijd van acht dagen voordat het bankroet definitief is. Daarna vervalt de proflicentie van de club automatisch.

Dit seizoen werd RBC zeventiende in de eerste divisie en ontkwam net aan degradatie naar de topklasse. Nummer achttien Almere mag nu hopen op lijfsbehoud. Het bestuur betaald voetbal en het bestuur amateurvoetbal van de KNVB moeten daarover beslissen. Een woordvoerder van de bond stelt dat die beslissing, nadat het faillissement definitief is, snel wordt genomen.

Het bijna 84 jaar oude RBC stevende de voorbije weken af op een faillissement. Nadat de gemeente weigerde garant te staan voor een lening, hield de club een gat op de begroting van ruim 1,6 miljoen. Daarvoor werd geen oplossing gevonden.

RBC werd een profclub in 1955 en speelde de meeste tijd in de eerste en later afgeschafte tweede divisie. In 1971 werd RBC teruggezet naar de amateurs, in 1983 keerde de club terug in het profvoetbal. In 1986 was RBC verliezend bekerfinalist tegen Ajax. De club promoveerde in 2001 en 2003 naar de eredivisie en werd in 2004 twaalfde in de eredivisie.