PvdA-prominent: het komt niet meer goed met Cohen

Haarlem 26-2-2011 Cohen tijdens zijn verkiezingscampagne op de markt Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Haarlem 26-2-2011 Cohen tijdens zijn verkiezingscampagne op de markt Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Voor het eerst is er door een PvdA-prominent openlijk kritiek geuit op partijleider Job Cohen. Oud-voorzitter Michiel van Hulten zegt vandaag in het AD: “Ik denk dat de PvdA op zoek moet naar een nieuwe leider.”

Volgens oud-voorzitter Michiel van Hulten, tegenwoordig consultant, is het tijd dat Cohen opstapt:

Hij zou een prima premier zijn, werd vorig jaar gezegd. Maar je wordt premier omdat je een inhoudelijk idee hebt waar je naartoe wilt. Je moet prikkelen, provoceren, het opnemen tegen de gevestigde belangen. Ik geloof dat hij dat idee niet zo heeft. Dan zit je daar in het Torentje. Wat doe je dan met de macht? Ik denk dat de PvdA op zoek moet naar een nieuwe leider.

Van Hulten vermoedt dat Cohen maar weinig plezier beleeft aan zijn werk als partijleider:

Als je hem ziet, heb je niet het idee dat hij het leuk vindt. Cohen reageert een beetje obligaat, mist de drive. Laatst was ik in Oslo bij de Progressieve Governance Conference, waar Cohen in een panel zat met de Britse Labour-leider Ed Miliband en hun Zweedse collega. Die hielden daar een vloeiend betoog, terwijl Cohen een vrij technocratisch praatje hield van papier. Inhoudelijk klopte het helemaal, maar hij gaf nou niet het gevoel dat hij er helemaal achter stond. Als je dat vergelijkt met Wouter Bos die een graag geziene gast was bij dit soort bijeenkomsten en de zaal echt kon meenemen met een gloedvol betoog… Cohen straalt geen ambitie uit. Inhoudelijk niet en ook qua presentatie niet. Een politicus moet inspireren en vergezichten schetsen. Wat wil Cohen met Nederland? Geen flauw idee.