Podium

Alice in Wonderland

In Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel benadrukt Ko van den Bosch niet het sprookjesachtige van het boek, maar juist het grimmige. Hij verbindt het verhaal over Alice met de griezelige geschiedenis van de Oostenrijkse vader Fritzl, die zijn dochter gijzelde in een kelder, en met de huidige politieke werkelijkheid, die ons land doet veranderen in ‘Hufterije’. Hoofdrolspeelster Maartje van de Wetering is een betoverende Alice in dirndl. Vanwege het succes speelt de voorstelling nog t/m 11 juni in Groningen.

Inl.nnt.nl

Het Verjaardagsfeest

Big Brother – letterlijk en figuurlijk. Dat is Het Verjaardagsfeest (1957) van Harold Pinter in de regie van Susanne Kennedy bij het Nationale Toneel. De handeling vindt plaats in een televisie-achtige doos; tussen de scènes wordt gezapt. Alle personages gedragen zich alsof ze weten dat ze worden bekeken. Zo lijkt Kennedy iets te willen zeggen over onze modieuze ‘mediapersoonlijkheid’; pas in de spotlights, vastgelegd door camera’s, gevolgd door een publiek, ontstaat onze identiteit – een intelligente, eigentijdse interpretatie van Pinter.

Inl.nationaletoneel.nl

Koolzaad

In een gigantische schuur van een moderne boerderij in de Flevopolder ontvouwt zich een gruwelijk plattelandsdrama. Twee broers zijn verliefd op hetzelfde meisje. Rietje trouwt met de stugge Dirk, die als ‘kloeke jonge landbouwer’ een boerenbedrijf uit de grond stampt. Haar hart klopt echter voor de gevoelige Johannes. Koolzaad is gemaakt om het vijfentwintigjarig jubileum van Nederlands jongste provincie te vieren. Geschiedenisles en verhaal zijn mooi in elkaar vervat. Inl. koolzaad.net

Deze week: Tom Lanoye

In de week voorafgaand aan de première van De Russen!, een Tsjechov-bewerking van Lanoye voor Toneelgroep Amsterdam, leest de schrijver op vrijdag 10 juni in de Amsterdamse Stadsschouwburg voor uit eigen werk. Lanoye draagt voor uit Ten oorlog, Fort Europa, Mamma Medea en Atropa. Daarnaast vertelt Lanoye over De Russen! Na afloop vindt een signeersessie plaats. De toegang is gratis.

Inl.ssba.nl

Deze week: Holland Festival

Na succesvolle opvoeringen van werk van Christoph Schlingensief en Un Tramway van Kszysztof Warlikowksi, wachten nu nog veelbelovende producties van onder anderen Tristan Sharps (Before I sleep, theater op de Zuidas naar Tsjechovs De Kersentuin), Peter Brook (Une flûte enchantée), Deborah Warner (Richard Sheridans’ School for Scandal) en Ivo van Hove (De Russen! een bewerking van twee Tsjechovs door Tom Lanoye voor Toneelgroep Amsterdam – première 19 juni). Inl. hollandfestival.nl