Orkaanseizoen begonnen met ‘Adrian’

This image provided by NOAA-NASA GOES Project shows tropical storm Adrian taken at 5:15 a.m. EDT. Adrian's maximum sustained winds increased to about 60 mph early Wednesday hours after it formed. It's expected to get stronger, but forecasts show it moving away from land in the next few days. No coastal watches or warnings have been issued. The center of the storm is about 345 miles south of Acapulco, Mexico. It is moving slowly in a west-northwest direction. That is expected to continue for the next couple of days. (AP Photo/NOAA-NASA GOES)
This image provided by NOAA-NASA GOES Project shows tropical storm Adrian taken at 5:15 a.m. EDT. Adrian's maximum sustained winds increased to about 60 mph early Wednesday hours after it formed. It's expected to get stronger, but forecasts show it moving away from land in the next few days. No coastal watches or warnings have been issued. The center of the storm is about 345 miles south of Acapulco, Mexico. It is moving slowly in a west-northwest direction. That is expected to continue for the next couple of days. (AP Photo/NOAA-NASA GOES)

De eerste orkaan van het orkaanseizoen is een feit: ‘Adrian’ heeft zich gisteren gevormd boven de Grote Oceaan.

De Mexicaanse regering waarschuwde gisteravond voor de gevolgen van ‘Adrian’ in het noordwesten van het land, maar een afgegeven ‘tropische storm-alarm’ werd na een paar uur weer ingetrokken. Deskundigen bij het Amerikaanse National Hurricane Center verwachten dat ‘Adrian’ op zee zal blijven, hoewel een verandering in de weersomstandigheden er alsnog voor kan zorgen dat de orkaan aan land komt.

In de zuidwestelijke Mexicaanse staat Guerrero heeft de lokale regering de inwoners van twintig kustplaatsen gewaarschuwd voor de tropische storm. Het gaat om 2 miljoen inwoners.

Gisteravond laat hadden de windstoten van Adrian een snelheid van 130 kilometer per uur, waarbij de verwachting was dat de kracht zou toenemen. Het centrum van de storm lag op dat moment 440 kilometer ten zuiden van de Mexicaanse badplaats Zihuatenjo en bewoog zich met 13 kilometer per uur naar het noordwesten.