Blijf via uw chatprogramma op de hoogte van nrc.nl

De laatste weken worden de updates van nrc.nl ook automatisch gepubliceerd op de zogenoemde pubsubhubbub hubs. Hiermee is het real-time web een stap dichterbij gekomen want bij publicatie van een nieuw artikel wordt de hub hiervan op de hoogte gebracht. Vervolgens wordt vanuit de hub elke website die hierop is geabonneerd op de hoogte gebracht van deze update waarna zij hun informatie kunnen aanpassen. Websites als Google reader en Google news pakken de updates nu binnen enkele minuten op. De gebruiker hoeft niet - zoals eerst - te verversen.

Chatvenster

Voorbeeld chatsessieVoorbeeld chatsessie

Maar met deze techniek is meer mogelijk, en een van deze mogelijkheden die we wilden proberen was om de updates op nrc.nl via chat beschikbaar te maken. Het idee is dat elk nieuw artikel zodra dit is gepubliceerd als chatbericht aan elke gebruiker wordt verzonden. Dit kan naar een Gtalk account of een Jabber account. Het bericht bevat net als de inhoud van onze RSS-feed de kop, de link naar het artikel en de inleiding van het artikel.

Voordeel van deze methode is dat u niet constant de website open hoeft te hebben staan om toch van elke update op te hoogte te zijn. U bent namelijk dírect op de hoogte.

Omdat we ons kunnen voorstellen dat dit soms te veel berichten zijn hebben we de chat-bot intelligent gemaakt. Zo zal deze geen updates zenden indien u offline bent, of een andere status hebt gekozen dan available. Daarnaast kunt u het commando stop zenden als u langere tijd niet gestoord wilt worden door updates van de website. Wanneer u deze wel weer wenst te ontvangen is het sturen van het bericht start voldoende.

Dat wil ik wel

Wellicht denkt u nu, dat lijkt me wel wat, dat wil ik wel eens proberen. Dat kan. We hebben de chatbot momenteel in Beta-test draaien. Dat betekent dat die voor ons gevoel goed functioneert, maar dat we hier en daar nog wijzigingen moeten aanbrengen en dat er mogelijk nog fouten uit zullen komen. Onze ervaring tot nu toe stellen ons in elk geval heel tevreden.

Aanmelden

Vanaf een Gtalk of Jabber account voegt u de gebruiker met het jabber-id nrc@jwchat.org toe. Binnen enkele minuten ontvangt u een welkomstbericht en verdere gebruiksinstructies. Dit welkomstbericht is elk moment weer opvraagbaar door een bericht met de inhoud help te zenden.

Mocht u niet meer geïnteresseerd zijn in deze service, dan is het verwijderen van het contact uit uw vriendenlijst voldoende. U zult dan geen enkel bericht meer ontvangen.