'Nieuwe eisen kunnen pensioenakkoord vertragen'

Nieuwe eisen van de vakbonden kunnen het verwachte pensioenakkoord op het laatste moment nog vertragen, verwachten partijen rond de onderhandelingen. In dat geval zou de beoogde afronding van morgenochtend moeten worden uitgesteld.

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland met ruim 478.000 leden, is „heel erg teleurgesteld” over de voorlopige afspraken, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Er zou te weinig naar de bond worden geluisterd, er heerst cynisme en als er zonder instemming van Bondgenoten toch een een pensioenakkoord komt, zou de bond „die deal traineren”. In maart kwam Bondgenoten nog openlijk in conflict met de overkoepelende Vakcentrale toen tegenvallende onderhandelingresultaten uitlekten.

„De nieuwe concepten voldoen nog niet aan wat wij willen”, reageerde Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk vanochtend tegen deze krant. Hij mist een „goede balans” tussen de pensioenzekerheid voor werknemers en de ‘indexering’, de aanpassing van de pensioenen aan de prijs- en loonstijging die pensioenfondsen meer geld kost. Van der Kolk is „nog niet tevreden” over de risicoverdeling tussen werkgevers en werknemers als de pensioenfondsen in nood komen.

De pensioenfondsen staan financieel onder druk wegens de financiële crisis en de vergrijzing. Om het pensioenstelsel betaalbaar te houden, moeten werknemers onder meer langer doorwerken (de AOW- en pensioenleeftijd wordt in 2020 verhoogd naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar, staat in het concept). Pensioenfondsen kunnen straks ook zelf kiezen voor meer risicovolle of juist veiligere beleggingen. Bij verliezen op de beurs krijgen de fondsen meer tijd (10 jaar) van De Nederlandsche Bank voor herstelmaatregelen. In het akkoord zou nu ook duidelijker zijn vastgelegd welke verantwoordelijkheid werkgevers nemen als de fondsen in nood komen.

De FNV Vakcentrale sprak gisteren tegen dat er al een akkoord is, maar een woordvoerder zegt wel dat de onderhandelaars in de „eindfase” zitten. Vandaag praten de 19 bonden die verenigd zijn in de FNV met de Vakcentrale (1,4 miljoen leden) over het pensioenakkoord.