Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Nieuwe defensieminister VS steunt terugtrekken troepen Afghanistan

Panetta tijdens zijn ondervraging door de Amerikaanse Senaat. Foto AFP / Win McNamee

De aanstaande defensieminister van de Verenigde Staten, huidig CIA-baas Leon Panetta, steunt het plan van president Obama om vanaf 1 juli een ‘significant’ aantal Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken.

Panetta wordt sinds vier uur vanmiddag ondervraagd door de Amerikaanse Senaat over zijn visie op de toekomst van het Amerikaanse leger en de militaire operaties in onder meer Afghanistan en Irak. De nieuwe minister bepleitte dus net als Obama om vanaf begin juli te beginnen met het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit het eerste land, maar vindt wel dat de terugtrekking moet afhangen van de veiligheidssituatie op dat moment, die volgens hem ‘fragiel en omkeerbaar’ is.

Over de Amerikaanse missie in Irak zei Panetta dat er Amerikaanse troepen in het land gestationeerd moeten blijven na de terugtrekkingsdeadline van 31 december 2011 als de Iraakse regering daarom zou vragen. Panetta denkt dat het voor de Amerikanen ‘slim’ is om ook in 2012 en daarna een militaire aanwezigheid in Irak te hebben. De huidige CIA-baas zei verder dat er nog ongeveer duizend strijders van Al-Qaeda in het land actief zijn en dat daarom ook daar de veiligheidssituatie fragiel blijft.

Panetta sprak zich naast Afghanistan en Libië ook uit over de huidige militaire operaties van de NAVO tegen het regime van de Libische leider Gaddafi. Volgens de toekomstig minister van Defensie zal de dictator uiteindelijk aftreden als de internationale gemeenschap de druk op zijn regime, dat volgens Panetta ‘significant verzwakt’ is, vast blijft houden.