NBC betaalt 3 miljard euro voor vier Spelen

Het Amerikaanse televisienetwerk NBC heeft de Amerikaanse tv-rechten voor de komende vier Olympische Spelen binnengehaald. Met een bod ter waarde van 4,38 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) overvleugelde NBC naaste concurrenten ESPN en Fox.

Met de overeenkomst verwierf NBC de rechten om de Spelen op alle mogelijke mediaplatforms uit te zenden. Zowel de Zomerspelen van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016 als de Winterspelen van Sotsji 2014 en 2018 (locatie nog onbekend) zijn voor NBC-kijkers te volgen op televisie, internet, smartphone en breedband.

Brian Roberts, voorzitter van het overkoepelend mediabedrijf Comcast, belooft een ruime verslaggeving via alle mogelijke media. „De toegankelijkheid voor onze klanten is nog nooit zo groot geweest. We gaan elk evenement live uitzenden.”

Ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) reageert verheugd op de miljardendeal met NBC. „Natuurlijk speelt het financiële een rol, maar ze hebben met hun presentatie echt diepe indruk gemaakt. De passie van NBC is ronduit indrukwekkend”, reageert IOC-hoofdonderhandelaar Richard Carrion. IOC-voorzitter Jacques Rogge voegt hieraan toe: „De Olympische Spelen maken deel uit van NBC’s dna. Hun expertise spreekt voor zich. Ook hun zin voor innovatie heeft ons overtuigd.”

NBC is sinds de Zomerspelen in het Zuid-Koreaanse Seoul in 1988 een vaste waarde. De olympische reputatie van het mediabedrijf is echter niet onbesproken. Zo werd NBC in het verleden bekritiseerd omdat het de beelden van de Spelen bij voorkeur primetime Amerikaanse tijd uitzond. In Peking 2008 bijvoorbeeld moesten de deelnemers zeer tegen hun zin ’s ochtends vroeg finales zwemmen. De NBC trok dan in de VS, waar het avond was, de meeste kijkers.