Naar de beurs met ABN Amro

Als het aan het kabinet ligt, wordt ABN Amro binnen enkele jaren weer naar de beurs gebracht. De overheid nam de bank in 2008 over, toen de financiële crisis op zijn hevigst was, en een overname van ABN Amro door drie andere banken, waaronder Fortis, haar extra had verzwakt. Ook het Nederlandse deel van Fortis werd opgekocht, om met de resten van ABN Amro te worden samengevoegd.

Sindsdien heeft Nederland, nadat de Postbank bijna een kwart eeuw geleden fuseerde met de NMB en vervolgens opging in het financiële conglomeraat ING, weer een consumentenbank in handen van de Staat. Tijdens overleg gisteren met minister De Jager (Financiën, CDA) toonde oppositiepartij PvdA zich daar tevreden over. Voor sociaal-democraten hoeft de privatisering van de bank niet zo nodig. GroenLinks, de SP en ook de PVV vinden dat er geen haast bij hoeft te zijn.

Met dat laatste hebben zij gelijk. ABN Amro is in een overgangsfase, zal zich gereed moeten maken voor de markt, moet intussen voldoen aan nieuwe en strenge eisen voor stabiliteit en gaat door een fusie met Fortis. Vaststaat tegelijkertijd ook dat de Staat er niet is om te bankieren. Hoewel de bancaire sector een integraal deel is van de maatschappelijke infrastructuur, en er daarom uiterst streng op moet worden toegezien, is er toch geen reden waarom de overheid bankdiensten zou verrichten.

De Jager heeft daarom gelijk in zijn streven om ABN Amro, zonder haast, weer naar de markt te brengen. 2014 is daarvoor een goede richttijd. Dat de minister daarna een strategisch belang van tussen de 5 en 10 procent in de bank wil houden, is in tegenspraak met de vrije markt die dit kabinet principieel nastreeft. Toch verdient deze koerswending begrip. De ondoordachte en onbehouwen overname van ABN Amro in 2007 heeft de bank in drie stukken gescheurd. Het gekoesterde internationale netwerk is inmiddels in handen van Royal Bank of Scotland.

Concurrenten ING en Rabo vullen dit gat nu op. Maar het is wenselijk dat het zeer internationaal georiënteerde Nederlandse bedrijfsleven zo divers en wijdverspreid mogelijk kan worden bediend. ABN Amro werkt aan de wederopbouw van haar wereldwijde aanwezigheid. Nu het Nederlandse netwerk van diplomatieke gezantschappen in het buitenland op de schop gaat, zal de waarde van deze alternatieve internationale infrastructuur eens te meer blijken.

Goed functionerende banken zijn van het grootste belang voor de maatschappij en bedrijven. Het is niet de bedoeling dat ABN Amro op kosten van de gemeenschap wordt opgelapt en aangesterkt, om daarna opnieuw zo ondoordacht aan stukken te kunnen worden gescheurd.