Muziek

Festival classique

Op allerlei locaties in de Haagse binnenstad wordt van 14 t/m 19 juni het Festival Classique gehouden. Er zijn concerten op het drijvende Hofvijverpodium, in drie kerken (Kerkenpad Geloof, Hoop en Liefde), Museum de Gevangenpoort (Bach in de Bajes), in het Festivalcafé en het Pleinpodium. Ook is er een baby/kinderprogramma.

Inl www.festivalclassique.nl

War Requiem

Het Leids Studenten Koor en -Orkest Collegium Musicum (CM) bestaat 75 jaar en op 18 juni voeren ze het War Requiem van Benjamin Britten uit in de Leidse Hooglandse Kerk. Er doen veel mensen mee: een koor van 150 leden, een groot symfonieorkest, kamerorkestje, kinderkoor, twee dirigenten en drie solisten.

Op 18 juni 20u15, Hooglandse kerk. Inl www.collegiummusicum.nl

Chinese Muziek

In Museum Beelden aan Zee is vrijdagavond 17 juni het symposium Fabriek van de Wereld. Hedendaagse Chinese muziek. Aanleiding is de expositie Den Haag Onder de Hemel. Hedendaagse beeldhouwkunst uit China op diverse locaties in Den Haag, ook in Beelden aan Zee. De avond zal worden ingeleid door Jeroen Groenewegen; hij zal de mechanismen van de Chinese populaire muziek uitleggen. Jerome Williams vertelt waarom Hanggai, een band uit Beijing die Mongoolse muziek speelt met ook keelzang, zo'n succes heeft. En er zijn optredens van Chinese musici.

Inl www. beeldenaanzee.nl

Opera op het water

Op de historische zeesleper Fighter in de Rotterdamse Schiehaven wordt de opera Eise: Help, mijn man heeft een heelal! door operagezelschap Intorno uitgevoerd. De opera gaat over sterrenkundige Eise Eisinga, die tussen 1774 en 1781 een planetarium in zijn huis bouwde. Dresscode: een warme trui.

Van 15 t/m 19 juni. Inl www.intorno.nl

Anibal Velasquez Y locos del swing

De Colombiaanse havenstad Barranquilla wordt al meer dan een eeuw overspoeld met Caribische dansmuziek. De verpersoonlijking van dit weelderige muziekparadijs is de inmiddels 75-jarige accordeonist Anibal Velasquez Hurtado, met recht een legende in Colombia’s glorieuze muziekverleden. Met zijn razendsnelle variant op Cubaanse mambo en guaracha vernieuwde Velasquez de Afro-Colombiaanse dansmuziek.

9 juni, Rasa Utrecht. 12 juni Music Meeting, Park Brakkenstein Nijmegen. 17 juni, Tropentheater Amsterdam. 18 juni, LantarenVenster Rotterdam.

Music Meeting

Het multinationale muziekfestival Music Meeting in Nijmegen heeft deze editie optredens van o.a. Gary Lucas, Dobet Gnahoré, Hazmat Modine & Gangbé Brass Band, The Lionel Loueke Alliance, Jungle By Night en La Fanfare du Belgistan. Een park

ticket geeft toegang tot vier wereldpodia met concerten, akoestische sessies en de festivalmarkt.

11, 12, 13 juni Music Meeting, Park Brakkenstein Nijmegen. Inl. www.musicmeeting.nl

Neneh Cherry

De Zweeds-Brits-zangeres Neneh Cherry, die vanaf eind jaren 80 enkele grote internationale hits scoorde met een mengeling van hiphop, funk en triphop, is na lange stilte weer op tournee. Naaste enkele grote festivals als Glastonbury komt ze zingen in deze kleine Amsterdamse club.

10 juni, People’s Place, Amsterdam. Inl. www.paradiso.nl

Steve Lehman Trio

De Brooklyn-saxofonist Steve Lehman is compositorisch en conceptueel een grensverlegger. Lehmans werk is abstracte intellectuele jazz die toch toegankelijk is.

13 juni, Bimhuis Amsterdam. Inl www.bimhuis.nl