Museum Den Haag breidt uit

Schets van nieuwe vleugel Haags Gemeentemuseum. Foto Gemeentemuseum Den Haag
Schets van nieuwe vleugel Haags Gemeentemuseum. Foto Gemeentemuseum Den Haag Gemeentemuseum Den Haag

Het Haagse Gemeentelmuseum krijgt een nieuwe vleugel die wordt gewijd aan het werk van De Stijl. Deze kunststroming uit het begin van de vorige eeuw rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg heeft in Nederland nog geen vaste tentoonstelling. De vleugel opent in september voor publiek en wordt ingericht naar een ontwerp van beeldend kunstenaar Krijn de Koning en architect Anne Holtrop: een reeks rechthoekige ruimtes in één ruimte. „Als je er van boven op kijkt, lijkt het een abstract werk van Mondriaan”, zegt directeur Benno Tempel. „We vertellen in onze musea wel het verhaal van de schilders van de zeventiende eeuw en van Van Gogh, maar niet dat van De Stijl”, zegt Tempel. „Je kunt nu beter terecht in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, als je de Stijl wilt zien, dan in Nederland.”Dat is des te vreemder, vindt hij, omdat De Stijl deel uitmaakt van de officiële historische canon van Nederland. „Scholen uit het hele land zitten hier echt op te wachten.” Het museum heeft met bijn 300 werken de grootste collectie schilderijen en tekeningen van Mondriaan ter wereld. Behalve diens werk zal Den Haag ook werk tonen van Van Doesburg, foto’s van Piet Zwart, en meubels van Gerrit Rietveld en Vilmos Huszár.

Vleugel: pagina 20