MRSA van vee maakt mensen ziek

In de veehouderij is opnieuw een resistente bacterie ontstaan waar mensen ziek van worden. Het gaat om een MRSA-bacterie.

Britse medici beschreven de ontdekking eind vorige week in The Lancet Infectious Diseases.

De bacterie is ontdekt in rauwe melk op Engelse melkveehouderijen. Melkkoeien krijgen vaak antibiotica om uierontsteking tegen te gaan. Medici vonden dezelfde bacteriestam ook bij 51 patiënten in Groot-Brittannië en Denemarken.

Er is nog geen „direct bewijs” dat de bacterie uit vee komt, schrijven ze, maar het is wel waarschijnlijk. De nieuwe MRSA is bij patiënten zeldzaam (minder dan 1 procent van alle MRSA-monsters) maar is sinds 2007 wel algemener geworden.

Het is de tweede keer dat een MRSA-bacterie de sprong van vee naar mensen heeft gemaakt. In Nederland werd in 2005 de eerste vee-MRSA ontdekt, bij varkens- en kalverhouders. Die stam bleek internationaal wijd verspreid te zijn. In Nederland is ook de opkomst van ESBL-bacteriën (resistente darmbacteriën) deels te verklaren doordat op kippenboerderijen veel antibiotica gebruikt worden.

MRSA veroorzaakt vooral huid- en wondinfecties, soms een gevaarlijke longontsteking of bloedvergiftiging. Het is een antibioticaresistente vorm van de bacterie Staphylococcus aureus. MRSA is niet agressiever, maar wel moeilijker te behandelen.

Mensen kunnen MRSA ook bij zich dragen zonder ziek te worden. Toch is de bacterie dan belastend voor patiënten en ziekenhuizen. Want mensen die (mogelijk) besmet zijn, worden geïsoleerd verpleegd, ook als ze niet ziek zijn.

De medici waarschuwen dat snelle DNA-tests voor MRSA, die ziekenhuizen vaak gebruiken, deze nieuwe vorm niet kunnen detecteren. Dat komt doordat het belangrijkste resistentiegen van deze vorm een andere DNA-code heeft. Bij klassieke tests, waarbij de bacterie gekweekt wordt, duikt de nieuwe runder-MRSA wel op. (NRC)