Moskou halveert stroomtoevoer naar Wit-Rusland

Rusland heeft de stroomtoevoer naar Wit-Rusland gehalveerd vanwege wanbetalingen van de kant van Minsk. Moskou voert de druk op zijn buurland op om het ertoe te bewegen lucratieve staatsondernemingen te verkopen. Dit meldt persbureau AP.

Wit-Rusland kampt met de grootste economische misère sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 door een verkiezingsbelofte vorig jaar van de autoritaire leider Aleksander Loekasjenko om ambtenarensalarissen met een derde te verhogen. Dit had inflatie tot gevolg en een sterke behoefte aan buitenlandse valuta.

Vorige maand zag de regering zich gedwongen de munteenheid te devalueren, met als gevolg een stormloop op winkels door bezorgde burgers die noodvoorraden wilden inslaan.

Rusland heeft in het verleden noodleningen toegezegd, maar alleen in ruil voor het privatiseren van belangrijke Wit-Russische staatsindustrieën en -infrastructuur, zoals het netwerk aan aardgasleidingen in het land. De grote buur is van oudsher Wit-Ruslands grootste bondgenoot, maar heeft ook zijn oog laten vallen op aanlokkelijke Wit-Russische industrietakken. In de hoop deze industrieën in handen te krijgen draaide Moskou de geldkraan naar Minsk steeds verder dicht om zo de druk op de Wit-Russische regering op te voeren. De weigering van Loekasjenko om de staatsbedrijven van de hand te doen heeft de betrekkingen tussen de buurlanden geen goed gedaan.

Het Wit-Russische ministerie van energie liet weten dat de toevoer van elektriciteit is teruggedraaid vanwege een openstaande rekening van 37 miljoen euro. De Wit-Russische bevolking zal echter weinig merken van de dwangmaatregel, omdat de Russische leveranties maar voor tien procent bijdragen aan de energiebehoefte in Wit-Rusland.

Volgens deskundigen heeft Wit-Rusland op de korte termijn zes miljard euro nodig om zijn financiën in rustiger vaarwater te brengen. Eerder deze maand klopte het land al aan bij het Internationaal Monetair Fonds voor een lening van 5,5 miljard, maar het is nog afwachten of dit verzoek voldoet aan de criteria van het IMF.

NRC’s buitenlandredacteur Chris Hensen, die de situatie in Wit-Rusland volgt, zei eerder dat de vraag aan het IMF iets over de nood van Wit-Rusland zegt, want het IMF leent nooit zonder voorwaarden. President Loekasjenko wil het liefst geen buitenlandse (westerse) bemoeienis.

“Van Rusland, Loekasjenko’s traditionele bondgenoot, kan Wit-Rusland niet meer lenen. Rusland stelt strenge voorwaarden, zoals het privatiseren van olie- en gasbedrijven, maar Loekasjenko wil dat niet. De relatie tussen de twee landen is de afgelopen jaren sterk verslechterd. Wit-Rusland is daardoor gedwongen zich tot het IMF te wenden.”