Minister De Jager stelt reis naar VS uit wegens Griekenland

De Jager (tweede van links) in oktober vorig jaar in gesprek met collegaministers van Financiën. Uiterst rechts zijn Franse collega Christine Lagarde, die waarschijnlijk de volgende directeur van het IMF wordt. Foto AP / Virginia Mayo

Minister De Jager heeft besloten zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten uit te stellen. De minister gaf als reden dat er ‘moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in het belang van de stabiliteit van de euro’.

De reis van De Jager zou plaatsvinden van 13 tot en met 19 juni. De minister zegt al zijn tijd en energie aan het oplossen van de problemen met de euro te willen besteden om er zeker van te zijn ‘dat het Nederlandse belang overal zo goed mogelijk naar voren gebracht wordt’. De Jager hoopt later dit jaar alsnog de VS te kunnen bezoeken.

De Europese landen onderhandelden afgelopen week al veelvuldig met elkaar over een mogelijk nieuw reddingspakket voor het financieel zwakke Griekenland. Een andere optie is het gedeeltelijk herstructureren van de Griekse schulden. ECB-president Jean-Claude Trichet benadrukte vanmiddag dat de Europese Centrale Bank tegen iedere vorm van schuldherstructurering is.

In Griekenland zelf groeit het verzet tegen nieuwe bezuinigingen die premier George Papandreou morgen in het parlement moet verdedigen. Zo’n tweeduizend werknemers van diverse Griekse staatsbedrijven, waaronder openbaar vervoersbedrijven, legden vandaag het werk neer. Voor 15 juni is er een algemene staking aangekondigd.