Libische oppositie vraagt miljarden, ‘dagen Gaddafi geteld’

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Abdullah bin Zayed al-Nahayan, wordt omringd door collegaministers uit Arabische en westerse landen. De ministers overlegden vandaag in Abu Dhabi over de toekomst van Libië. Foto AFP / Marwan Naamani

De Libische opstandelingen hebben de komende vier maanden drie miljard euro aan internationaal hulpgeld nodig voor het uitbetalen van salarissen en het aanleveren van voedsel. Dat zei de oud-minister van Buitenlandse Zaken vanmiddag in Abu Dhabi.

Met het uitbetalen van salarissen doelt oud-minister Abdurrahman Mohamed Shalgham, die is overgelopen van Gaddafi’s regime naar de opstandelingen, op het financieel steunen van de inwoners van Benghazi. Veel van de inwoners van de stad, die is uitgegroeid tot de officieuze hoofdstad van de opstandelingen, krijgen niet langer betaald omdat de tegoeden van de Libische regering in het buitenland zijn bevroren. Shalgham pleit er nu voor om die tegoeden naar de opstandelingen door te sluizen.

De Verenigde Staten, Europese landen en Arabische landen waren vanmiddag in Abu Dhabi bijeen om de toekomst van Libië en de voortgang van de militaire operaties daar te bespreken. Italië zegde de opstandelingen direct 400 miljoen euro aan steungelden toe. Minister van Buitenlandse Zaken Frattini kondigde aan dat de honderden miljoenen betaald zullen worden uit bevroren tegoeden van Gaddafi’s regime in Italië.

Naast financiële toezeggingen klonken in Abu Dhabi strijdbare opmerkingen over de missie in Libië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de dagen van Gaddafi geteld zijn en dat een Libië zonder de dictator onvermijdelijk is geworden. Ze riep andere landen op om de Libische oppositie onmiddellijk financiële assistentie te verlenen.

De NAVO ging vanochtend door met luchtaanvallen boven en rondom de Libische hoofdstad Tripoli. Zeven luide explosies werden gehoord. Over de doelwitten, schade of slachtoffers is nog niets bekend.