Lezingen & literatuur

Karl Schlögel

Op 10 juni 19u spreekt Karl Schlögel naar aanleiding van zijn nieuwe boek Terreur en droom. Moskou 1937 over zijn onderzoek naar het stalinisme in Moskou in het jaar 1937. De lezing is Engelstalig en wordt gegeven in het Nutshuis in Den Haag.

www.nutshuis.nl

Kastelen in Kampen

Rond de Dag van het Kasteel (13 juni) verzorgt Carin Koopman twee lezingen in het Huys der Kunsten in Kampen. Op 10 juni 19u is het onderwerp Stadskastelen in Kampen en op 13 juni 14u staan kastelen en landhuizen rond Kampen centraal.

www.cultuurzien.nl

Beeld- & literatuurfestival

Tijdens het festival Utrecht over Utrecht, op 12 juni in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex, presenteren 185 deelnemers films, verhalen, gedichten en foto’s over de stad en provincie Utrecht. Het programma start om 10u15 met de vertoning van de oudste film over Utrecht uit 1918.

www.utrechtoverutrecht.nl

Ontdek het IJ!

Tot augustus zijn er ontdekkingstochten door gebouwen en gebieden aan het IJ. Samen met de architect, eigenaar of projectleider zijn er rondleidingen aan de IJoevers.

Inschrijven: ij-zondag@valiz.nl

Muziek in Leidse Hofjes

Op 12 en 13 juni treden de winnaars van de Nederlandse Muziekprijs op in 15 hofjes en op de grachten in Leiden. Er is een klassieke en oude muziekroute, jazzroute en een Spaanse route. Deze laatste, die flamenco, gipsy en klassiek com-bineert met de gedichten van Federico García Lorca, sluit aan bij de Leidse Poëziemanifestatie.

www.cumlaudeconcerten.nl

Leidse Poëziemanifestatie

Stichting Tegen-Beeld organiseert op 14 juni, vanaf 19u36, haar elfde openlucht poëziemanifestatie. Het evenement, aan de Nieuwe Rijn in Leiden, staat dit jaar in het teken van Spaanstalige poëzie, met als uitgangspunt gedichten van Federico García Lorca.

www.muurgedichten.nl

Europese Literatuurprijs

Op 14 juni is er van 20 tot 22u een feestelijk programma in Spui 25-27 Amsterdam waarbij de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2011 bekend wordt gemaakt. Met Xandra Schutte, Kester Freriks, Edgar de Bruin, Joost de Vries, Sidney Vollmer en Margot Dijkgraaf.

www.spui25.nl

Atheense democratie

Anton van Hooff spreekt op 14 juni 20u bij selexyz dekker in Nijmegen over zijn pas verschenen boek Athene, het leven van de eerste democratie. De Atheense democratie was meer dan een staatkundig systeem van volksmacht (dèmokratia). Debatten over haar betekenis deed mensen voor het eerst in de geschiedenis nadenken over politiek.

www.selexyz.nl

Poetry International

Van 14 tot en met 19 juni is in de Rotterdamse Schouwburg de 42e editie van het festival Poetry International met o.a. Robert Hass, Les Murray, Admiel Kosman en Armando. Het festivalthema ‘Chaos & Orde’ wordt uitgediept in speciale programma’s over poëzie en literatuur, maatschappij en actualiteit.

www.poetry.nl

De grote dictatorshow

Journalist Marten Blankesteijn schreef samen met Irene de Zwaan het boek De Grote Dictatortour, over hun reis door twaalf dictaturen. In het denkcafé op 15 juni 20u in Arminius Rotterdam wordt Blankesteijn geïnterviewd over zijn avonturen.

www.eur.nl/sgec