Kortkolom kunst

Crowdfunding is succes bij museum Twenthe

Rotterdam. Rijksmuseum Twenthe heeft in vier weken door middel van crowdfunding 59.980 euro opgehaald voor een werk van Thomas Gainsborough. Het publiek werd gevraagd om een deel van de aankoopsom te doneren van het schilderij met de titel Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen (ca. 1746). De bijna zestigduizend euro is zelfs meer dan nodig is voor de aankoop van het werk. Rijksmuseum Twenthe is hiermee het eerste museum in Nederland dat crowdfunding heeft ingezet voor de aankoop van een kunstwerk. De Londense Richard Green Gallery bood het schilderij aan voor €378.000. Het VSBfonds, De Mondriaan Stichting en de Vereniging Rembrandt BankGiro Loterij Aankoopfonds schonken samen negentig procent van het bedrag. Voor de laatste 37.800 euro riep het museum de hulp van het publiek in. Er werd 34.980 euro geschonken, maar de Vrienden van Rijksmuseum Twenthe hadden aangeboden de donaties te verdubbelen tot een maximum van €25.000. Het totaalbedrag is daarom €59.980. Het schilderij krijgt vanaf 3 september een plek tussen de Nederlandse landschapschilderkunst uit de collectie van het museum. (NRC)

Zilveren Griffels en Penselen kinderboeken

Rotterdam.Drie boeken zijn bekroond met een Zilveren Penseel: Armandus de Zoveelste van illustrator Vanessa Verstappen, Seizoenen van Blexbolex en Kleuralles van Joëlle Jolivet. Dit maakte de CPNB bekend. De Zilveren Penselen gaan dit jaar daarmee naar drie buitenlandse illustratoren. Zij dingen mee naar het Gouden Penseel dat op 28 september wordt uitgereikt. De Penseeljury vond het aanbod van buitenlandse boeken zo sterk dat zij van mening is dat dit jaar een buitenlands boek in aanmerking moet kunnen komen voor het Gouden Penseel. De CPNB heeft besloten voor deze keer af te wijken van het reglement waarin is bepaald dat alleen een oorspronkelijk Nederlands boek deze prijs kan winnen. De Griffeljury bekroont dit jaar het maximale aantal van tien kinderboeken met een Zilveren Griffel. Tijdens het Kinderboekenbal op 4 oktober wordt bekend welk van deze boeken bekroond wordt met de Gouden Griffel.(NRC)

Köhlerprijzen voor Robbrecht en Den Boer

Amsterdam. Theatermakers Ilay den Boer en Joachim Robbrecht en decorontwerper Wikke van Houwelingen hebben de Charlotte Köhler- prijs 2011 toegekend gekregen. Ilay den Boer (1986) krijgt de prijs voor zijn voorstellingsserie Het Beloofde Feest. De jury looft Den Boers „scherpzinnige, geëngageerde visie”. Van Robbrecht (1979) prijst de jury zijn „sterke gelaagdheid en ironie.” Van Houwelingen (1979) eert men om de grote diversiteit in zijn werk. De Charlotte Köhlerprijs is een aanmoedigingsprijs voor jong talent van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De drie ontvangen 20.000 euro. (NRC)