Kortkolom economie

‘Opkoopfonds KKR wil belang ING Direct USA’

Amsterdam. Het opkoopfonds KKR wil een minderheidsbelang in de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA, meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van informatie van een persoon die bekend is met de situatie. ING zou een meerderheidsbelang in ING Direct kunnen houden of het verkopen aan een andere bieder. Dinsdag meldden betrokkenen al dat Capital One en General Electric onlangs een bod hebben uitgebracht op ING Direct USA. ING moet van de Europese Commissie het onderdeel verkopen, als voorwaarde voor goedkeuring van de staatssteun die het bedrijf kreeg tijdens de financiële crisis. De gedwongen verkoop is onderdeel van een grotere reorganisatie. (Dow Jones)

Proeffabriek groene plastics in Geleen

Maastricht. Het Nederlandse onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf Avantium, een voormalige dochter van Shell, gaat op het bedrijventerrein Chemelot in Geleen een proeffabriek voor de vervaardiging van groene plastics bouwen. Particuliere investeerders als Sofinnova Partners, Aster Capital en De Hoge Dennen dragen 25 miljoen euro bij aan het project. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft 5 miljoen euro steun. Met biomassa kan een nieuw soort polyester, PEF, worden vervaardigd. Dat kan het huidige met olie gemaakte PET vervangen. (NRC)

Productie valt terug, inflatie nog boven 2 pct

Amsterdam. De gemiddelde industriële productie in Nederland was in april bijna 1 procent hoger dan een jaar geleden. Daarmee is de productiegroei verder teruggelopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In maart was de toename nog 3 procent, in februari 9. De inflatie in Nederland is in mei gestegen naar 2,3 procent op jaarbasis, aldus het CBS. Daarmee zijn de consumentenprijzen voor de tweede achtereenvolgende maand meer dan 2 procent gestegen. (Dow Jones)

KLM annuleert alle vluchten naar Brussel

Amsterdam. KLM schrapt donderdag alle vijf vluchten tussen Amsterdam en Brussel wegens een 24-uurs staking van het personeel van afhandelingsmaatschappij Aviapartner op Brussels Airport. Het personeel staakt wegens het dreigende ontslag van ongeveer 1.000 medewerkers, omdat Aviapartner afhandelingsactiviteiten ziet overgaan naar concurrent Swissport. (Dow Jones)