Kortkolom buitenland

Al-Qaeda topman waarschuwt VS

Kairo. In de eerste videoboodschap van een van de mogelijke opvolgers van Osama bin Laden worden de VS gewaarschuwd dat zij niet tegenover individuele terroristen staan, maar tegenover een internationale gemeenschap van moslims die zal proberen Amerika en zijn bondgenoten te vernietigen. De waarschuwing kwam van Ayman al-Zawahri, lang beschouwd als de nummer twee binnen Al-Qaeda. „Vandaag, Allah zij geprezen, staat Amerika niet tegenover een individu, een groep of een factie”, zei al-Zawahri in een filmpje dat ook via YouTube is verspreid. „Het staat tegenover een natie die in opstand is gekomen, die uit zijn lethargie is opgestaan voor een wederopleving van de jihad.” Met deze woorden probeerde hij ook de opstanden in Tunesië, Egypte, Libië, Jemen en Syrië te plaatsen in het kader van verzet tegen de VS en hun bondgenoten. (AP)

Italië wil uitlevering terrorist door Brazilië

Rome/Brasilia. Italië wil Brazilië via het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dwingen de Italiaanse oud-terrorist Cesare Battisti uit te leveren. De Hoge Raad van Brazilië handhaafde gisteren het door Italië bekritiseerde besluit van voormalig president Lula da Silva om Battisti amnestie te verlenen. Battisti werd in Italië tot levenslang veroordeeld voor vier moorden die hij in de jaren 70 pleegde als lid van een communistische terreurbeweging. Hij ontsnapte in 1981 uit de Italiaanse gevangenis. Hij vluchtte in 2006 naar Brazilië, nadat Frankrijk, waar hij jaren woonde, besloot hem uit te leveren. De Hoge Raad besloot gisteren dat Battisti, die zegt onschuldig te zijn, moet worden vrijgelaten. (Reuters, AP)

Talibaan bestormen legerpost in Pakistan

Miranshah. Ongeveer 150 Talibaanstrijders bewapend met raketwerpers en machinegeweren hebben vandaag een militaire controlepost in de Pakistaanse regio Zuid-Waziristan bestormd. Daarbij kwamen acht Pakistaanse militairen om evenals tien Talibaanstrijders, volgens Pakistaanse inlichtingenfunctionarissen. In de plaats Matani, ten noordwesten van de stad Peshawar, kwamen vandaag tevens zes burgers om bij bomaanslagen. De gewelddadigheden volgen na een reeks raketaanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes in het gebied, vorige week. Het grensgebied van Pakistan met Afghanistan is een gebied waar veel Talibaanstrijders zich schuilhouden. (AP, Reuters)

Dodental noodweer Haïti opgelopen tot 25

Port-au-Prince. Zeker 25 inwoners van Haïti zijn deze week omgekomen door overstromingen als gevolg van zware regenval. De overheid verwacht dat het dodental verder zal oplopen nu de storm is gaan liggen en de zoektocht naar vermisten is Begonnen. De zware regen veroorzaakte ook modderstromen. Door het noodweer in de regio kwamen zes mensen om in de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Puerto Rico. In de Dominicaanse Republiek, dat grenst aan Haïti, zijn meer dan 11.000 mensen opgevangen omdat hun huizen zijn overstroomd. (AP)

Achttien doden bij tocht pelgrims in India

Ahmadabad. In West-India is vandaag een vrachtwagen ingereden op een groep langs de snelweg slapende pelgrims. Daarbij zijn volgens de Indiase autoriteiten achttien doden gevallen. Het ongeluk had plaats zo’n 80 kilometer ten zuidwesten van de stad Ahmadabad. De pelgrims zouden onderweg zijn naar een soefistische tempel in de stad Baliad. India kent een van de hoogste verkeersongelukcijfers ter wereld. Jaarlijks vallen volgens de politie 110.000 doden. Met regelmaat komen er pelgrims om bij soortgelijke ongelukken. (AP)