Kortkolom binnenland

Deel beslaglegging Chemie-Pack ten einde

Den Bosch. Het waterschap Brabantse Delta moet het beslag op een deel van de verzekeringsgelden van Chemie-Pack opheffen. Het gaat om 532.000 euro. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch gisteren bepaald. Het waterschap maakte na de grote brand bij het chemische bedrijf in Moerdijk de omgeving zelf schoon. Dat kostte het waterschap zo’n 13 miljoen euro. De rekening wilde het waterschap op het bedrijf verhalen. Omdat werd gevreesd dat Chemie-Pack op de fles zou gaan, werd beslag gelegd op de verzekeringsgelden van het bedrijf. De rechtbank in Breda keurde dat in april goed, maar het hof stelt nu dat daardoor de kans groter wordt dat Chemie-Pack zijn activiteiten niet kan voortzetten. Door het beslag gedeeltelijk op te heffen kan de werkgelegenheid voor de negentien werknemers wellicht behouden blijven. (Novum)

Echtgenoot Robert M. van meer verdacht

Rotterdam. De dagvaarding tegen zedenverdachte Richard van O. is uitgebreid. Dat bevestigt de advocaat van Van O., Erik van Kregten. De echtgenoot van de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak wordt nu verdacht van het mogelijk maken van misbruik van meerdere jonge kinderen door Robert M., zegt Van Kregten. Eerder werd hem ten laste gelegd dat hij misbruik van één heel jong kind mogelijk had gemaakt. Hij werd al verdacht van het zelf misbruiken van een kind in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar en het bezit en verspreiden van kinderporno. Op 17 juni wordt opnieuw een pro-formazitting gehouden in de zedenzaak. Het OM bevestigt dat de dagvaarding tegen Van O. is uitgebreid en zal dat toelichten tijdens een nieuwe pro-formazitting op 17 juni. (NRC)

NAVO-commando in Brunssum breidt uit

Maastricht. Het Allied Joint Force Command van de NAVO in Brunssum gaat uitbreiden. Dat hebben de defensieministers van de lidstaten besloten. Door de overplaatsing van een eenheid uit het Duitse Heidelberg naar Limburg gaat het aantal arbeidsplaatsen van 620 naar 850. De regio vreesde aanvankelijk dat het commando verloren zou gaan bij het herschikken van NAVO-hoofdkwartieren en begon een lobby. Vanuit Brunssum worden op dit moment onder meer de ISAF-troepen in Afghanistan aangestuurd. De organisatie is sinds 1967 gevestigd in het voormalige complex van de Staatsmijn Hendrik. (NRC)

Zaak-Van der Sloot in Peru uitgesteld

Lima. De behandeling van de moordzaak van Joran van der Sloot in Peru is uitgesteld. Van der Sloot had geen advocaat om zich te verdedigen bij een eerste hoorzitting die voor gisteren gepland stond, nadat zijn advocaat vorige week was opgestapt. De zitting is volgens berichten verplaatst naar volgende week. (Novum)

Hefbrug over Gouwe in Waddinxveen valt

Waddinxveen. Het dek van de hefbrug in Waddinxveen is vanochtend dertig meter naar beneden gevallen, vermoedelijk als gevolg van een stroomstoring. Er vielen geen gewonden. De monumentale stalen brug uit 1935 over het riviertje de Gouwe stond op de nominatie voor groot onderhoud in 2012. (NRC)

Man neergeschoten in Rotterdam-Alexander

Rotterdam. Bij een schietpartij in de Rotterdamse wijk Alexander is een man zwaargewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer werd naast zijn auto gevonden. Zijn toestand is kritiek. (Novum)