India: 10 doodstraffen wegens eerwraak

Een rechtbank in Noord-India heeft gisteren de doodstraf uitgesproken tegen tien mensen wegen het uitvoeren van eerwraak. De veroordeelden behoren tot één familie. Twee jongeren moeten nog voor een jeugdrechtbank verschijnen.

De zaak speelde zich bijna drie jaar geleden af in het dorpje Palikatra in de deelstaat Uttar Pradesh. Daar was de 18-jarige Vajiya verliefd geworden op Udaipal Singh (26) en samen waren ze er vandoor gegaan en getrouwd. Toen haar vader dat hoorde, ontstak hij in woede. Samen met drie zonen, een oudere broer en nog wat verwanten trok hij naar de woning van Singh. De groep nam Vaijiya, haar kersverse echtgenoot en diens broer mee naar buiten. Daar werden ze afgetuigd, terwijl de dorpsbewoners toekeken. De volgende ochtend werden hun toegetakelde lichamen gevonden aan de rand van het dorp.

Eerwraak is een nog vaak voorkomend verschijnsel op het platteland, met name in het noorden van India. Er is veel opschudding over het gegeven dat dorpsraden volgens eeuwenoude traditie soms gelasten tot eerwraak. In enkele gevallen spreken formele rechtbanken de doodstraf uit voor de daders. De daadwerkelijke voltrekking van de doodstraf gebeurt echter slechts in hoogst zeldzame gevallen.

Juist gisteren werden niet ver van de hoofdstad Delhi twee jongens opgepakt die worden verdacht van de moord op een meisje en de ouders van haar verloofde. De opdrachtgever was de vader van het meisje. Hij wilde dat zijn dochter en haar vriend werden omgebracht wegens hun verboden liefde, en weigerde de huurmoordenaars te betalen toen bleek dat de vriend was ontsnapt en dat in de plaats daarvan zijn ouders waren gedood.