In Damascus gaan Syrische en Palestijnse ruzies samen

In de Golan schoten Israëliërs deze week op Palestijnen uit Syrië, die daarna in Damascus onderling slaags raakten. De Syrische geheime dienst zou via hen de aandacht afleiden van de binnenlandse onrust.

Het centrum van de Palestijnse wijk Yarmouk aan de rand van Damascus, de woonplaats van bijna honderdduizend Palestijnse vluchtelingen, geeft deze ochtend een stille getuigenis van de hevige rellen die hier een paar dagen geleden hebben plaatsgehad.

Het hoofdkwartier van één van de Palestijnse facties is uitgebrand en de aangrenzende winkels hebben flinke brandschade opgelopen. Overal zijn kogelgaten. Rondom het voormalige hoofdkwartier liggen tientallen Syrische politieagenten met wapenstokken te luieren in de schaduw. Op de kruispunten houden mannen in burger met machinegeweren de wacht.

Tweehonderd meter verderop vertelt Abu Ahmed in de tuin van zijn woning met een kop koffie wat zich maandagavond heeft afgespeeld. „Rond half zes hoorden we het geluid van machinegeweren. Het geweervuur duurde tot ongeveer drie uur in de ochtend. Vanuit mijn tuin kon ik militieleden met kalasjnikovs in de hand voorbij zien lopen.”

De onlusten in Yarmouk begonnen tijdens de begrafenis van Palestijnen uit de wijk die afgelopen weekeinde door Israëlische militairen waren doodgeschoten, toen ze de bestandslijn naar het bezette deel van de Golan overstaken. Boze familieleden en vrienden begonnen tijdens de begrafenis leuzen te roepen tegen Palestijnse facties, die zij ervan beschuldigden jongeren ertoe aan te zetten om zich zonder enig nut in de Golan neer te laten schieten.

Kop van jut was het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC). Ditis in naam een Palestijnse factie als alle andere, maar is de facto het verlengstuk van de Syrische veiligheidsdienst, die de organisatie gebruikt om haar Palestijnse onderdanen in Yarmouk in de gaten te houden.

Volgens inwoners van Yarmouk zou de PFLP-GC de Palestijnse zaak verkwanselen door in dienst van de Syrische overheid Palestijnen op te jutten en naar de Golan te sturen.

De Syrische regering zou gebruik willen maken van deze Palestijnen om de aandacht af te leiden van de binnenlandse onrust.

„De PFLP-GC en de Syrische veiligheidsdienst zijn één en de mensen in Yarmouk hebben al lange tijd een hekel aan deze organisatie”, legt Abu Ahmed uit. „Hoewel de Palestijnen in theorie neutraal staan tegenover de huidige onrust in Syrië, hebben zij in de praktijk dezelfde grieven als gewone Syriërs. De grieven van de Palestijnen zijn alleen maar groter geworden na dat vieze spel dat zij met ons hebben gespeeld. Het Syrische leger stuurt ons eerst de grens over en als wij vervolgens beschoten worden, staan ze van af een afstandje toe te kijken en doen ze niks.”

Een grote groep mensen trok na de begrafenis op naar het hoofdkwartier van het PLFP-GC, waar gewapende militieleden gericht het vuur openden om te voorkomen dat de mensen te dichtbij zouden komen.

De woedende menigte stak vervolgens het hoofdkwartier in brand, waarop hevige vuurgevechten ontstonden tussen de militieleden, indirect gesteund door de Syrische veiligheidsdienst, en de overige inwoners van Yarmouk. Bij de gevechten kwamen veertien Palestijnen om het leven en werden tientallen gewond.

„Uiteindelijk heeft het incident ook positieve gevolgen gehad”, verklaart Abu Ahmed. „De rol van de PFLP-GC en dus de Syrische geheime dienst in Yarmouk is voorlopig uitgespeeld. Hun aanwezigheid is niet langer houdbaar. Ten tweede dwingt dit soort gebeurtenissen de andere verzetsorganisaties, Fatah en Hamas, met elkaar te praten en beleid te coördineren. Hierdoor komt Palestijnse eenheid een stap dichterbij.”