Hof onderzoekt verkrachting als wapen in Libië

De hoofdaanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag onderzoekt claims dat de Libische leider Gaddafi zijn soldaten viagra-achtige medicijnen geeft en hen aanspoort op grote schaal vrouwen te verkrachten, als een manier om de bevolking te intimideren.

De beschuldiging werd in april voor het eerst geuit, door Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Op een persconferentie gisteren in New York zei aanklager Luis Moreno-Ocampo dat het voor hem nog onduidelijk is hoe wijdverbreid verkrachtingen voorkomen sinds op verschillende plaatsen in Libië mensen tegen Gaddafi in opstand zijn gekomen. Maar „we krijgen belangrijke informatie”, zei Moreno-Ocampo. „In sommige gebieden zijn enkele honderden mensen verkracht. Vraag voor ons was of we deze verkrachtingen aan Gadaffi zelf konden toeschrijven, of dat het iets is wat in de barakken gebeurde.”

Moreno-Ocampo zei dat hij er op basis van de tot nu toe verzamelde informatie „meer van overtuigd” is geraakt dat Gaddafi verkrachtingen als wapen inzet.

Op 16 mei heeft Moreno-Ocampo de rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag gevraagd arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Gaddafi, zijn zoon Seif en het hoofd van zijn inlichtingendienst. Hij zou hen willen berechten wegens misdaden tegen de menselijkheid omdat burgers bewust tot doelwit zijn gemaakt in de strijd tegen de opstandelingen in Libië.

In Misrata, in handen van de opstandelingen maar belegerd door eenheden van Gaddafi, is gisteren fel gevochten. Woordvoerders van de opstandelingen vertelden dat de kuststad van drie kanten werd bestookt met granaten. Daarbij zijn zeker twaalf rebellen gedood. „Hij heeft duizenden soldaten van alle kanten gestuurd die proberen de stad binnen te komen”, zei een rebellenwoordvoerder. „Maar ze zijn nog buiten de stad.”

Ook verder naar het westen van Libië wordt fel gevochten. Eerder deze week vielen de steden Yafran en Kalaa in handen van de rebellen. Ook daar reageerden Gaddafi’s eenheden met zware beschietingen. „De rebellen zijn bang dat Gaddafi’s troepen een grootschalig offensief zullen beginnen in de bergen in het westen, net zoals hij nu doet in Misrata”, zei Kalefa Ali, een rebellenwoordvoerder in het bergstadje Nalut. „Hij verweert zich hevig en geeft niet op.” (AP, Reuters, AFP)