Geen best tripje voor Oranje

Het Nederlands elftal sluit oefentrip in Zuid-Amerika af met remise tegen Uruguay.

Bondscoach Van Marwijk zorgde voor ophef door te spreken over zijn toekomst.

Robin van Persie gaat over het been bij Gaston Ramirez. Foto Reuters Robin Van Persie (C) of the Netherlands is challenged by Gaston Ramirez of Uruguay during their internatoinal friendly match in Montevideo June 8, 2011. REUTERS/Andres Stapff (URUGUAY - Tags: SPORT SOCCER)
Robin van Persie gaat over het been bij Gaston Ramirez. Foto Reuters Robin Van Persie (C) of the Netherlands is challenged by Gaston Ramirez of Uruguay during their internatoinal friendly match in Montevideo June 8, 2011. REUTERS/Andres Stapff (URUGUAY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Het Nederlands elftal besloot gisteravond een seizoen, waarin het op weg naar het Europees kampioenschap van 2012 zes overwinningen boekte, met een gelijkspel in de oefenwedstrijd tegen Uruguay (1-1). In Montevideo maakten Luis Suarez en Dirk Kuijt in de tweede helft van de reprise van de halve finale van het WK 2010 de treffers. Uruguay won vervolgens de strafschoppenserie voor een beker.

De trip naar Zuid-Amerika, die ook bedoeld was om de ploeg in het kader van de teambuilding weer bij elkaar te hebben, lijkt Oranje meer slecht dan goed te hebben gedaan. Het was niet alleen een verre, vermoeiende trip met twee zware tegenstanders na een lang seizoen. Van Marwijk zorgde ongewild ook voor wat gespreksstof door openlijk te filosoferen over zijn toekomst. Op zich was dat begrijpelijk. Hij is cijfermatig in de historie van het Nederlands elftal de meest succesvolle bondscoach met 28 overwinningen, negen gelijke spelen en slechts twee nederlagen. Waarvan één natuurlijk in de verlenging van de WK-finale tegen Spanje.

Desondanks wordt zijn naam nooit genoemd als gerenommeerde Europese clubs op zoek zijn naar een topcoach. Chelsea hoopt bijvoorbeeld op de komst van Guus Hiddink, terwijl hij al jarenlang weinig heeft gepresteerd. Ook bij Juventus, dat Antonio Conte aantrok, stond Van Marwijk kennelijk niet op het lijstje.

De 59-jarige Deventenaar zou nog één keer iets willen neerzetten bij een aantrekkelijke club in een mooie competitie. Bijvoorbeeld in Spanje. Het is zelfs de vraag of hij nu al niet voor een club als Valencia het Nederlands elftal zou inruilen. Van Marwijk kan zichzelf alleen nog overtreffen door Europees kampioen te worden. Ook na het WK stonden de clubs voor hem niet in de rij.

Toespelingen over zijn ambitie zullen twijfel hebben gezaaid bij de internationals. Van Marwijk slaagde er tijdens het WK op bewonderenswaardige wijze in het Oranjebolwerk bij elkaar te houden en te laten geloven in de wereldtitel. Dit met een nuchtere, faire aanpak zonder psychologische begeleiding. Maar nu zijn er toch wat haarscheurtjes zichtbaar in het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal. Robin van Persie botste tijdens het WK al met de bondscoach. Na de interland tegen Brazilië beklaagde hij zich er openlijk over dat Robben te veel voor eigen succes ging in een situatie waarin de aanvaller van Arsenal het winnende doelpunt kon maken. Over het feit op zich had Van Persie het gelijk aan zijn zijde. Het was echter beter geweest als hij zijn geweeklaag binnenskamers zou hebben gehouden. In het duel met Uruguay kreeg Van Persie in dezelfde situatie de bal wél aangespeeld van Klaas Jan Huntelaar, maar verprutste de kans door hoog over te schieten.

Huntelaar uitte ook wat kritiek op de bondscoach omdat hij na zes duels waarin hij tien keer scoorde, zonder uitleg werd gepasseerd voor het duel met de Brazilianen. „Ik had gehoopt meer vertrouwen te krijgen na het WK (Van Persie stelde teleur, Huntelaar speelde desondanks zelden) en mijn serie”, zei Huntelaar tegen een verslaggever van NUsport. „Het is wel irritant, maar we moeten door.”

Dat deed Huntelaar gisteravond in het oefenduel met Uruguay. Van Marwijk werd in zijn keuzes ‘geholpen’ door de liesblessure van Arjen Robben. Daardoor kon hij zowel Van Persie, dit keer als aanvallende middenvelder op nummer tien, als Huntelaar opstellen. De laatste uiteraard in de spits. Ibrahim Afellay speelde nu op de linkerflank. Achterin verdedigde Tim Krul na zijn goede optreden tegen Brazilië weer het doel en opereerde Khalid Boulahrouz op de plek van rechter vleugelverdediger Gregory van der Wiel die rust kreeg.

Daarmee won Oranje aan duelkracht en dat was nodig tegen het sterke aanvalstrio Edinson Cavani-Diego Forlan-Luis Suarez. In vergelijking met de halve finale van het WK speelde Uruguay dit keer wel met Suarez en verdediger Diego Lugano. De speler van het Turkse Fenerbahçe beging in de eerste helft een zware overtreding op Van Persie door met twee benen op hem in te glijden, maar werd daarvoor niet bestraft.

De Argentijnse arbiter Nestor Pittana en zijn assistenten gingen ook in de fout door ten onrechte een doelpunt van Suarez af te keuren. Aan de andere kant kwam Afellay vrij voor Fernando Muslera, maar trapte de bal op de doelman. In de tweede helft wijzigden beide teams op tal van plaatsen van samenstelling. Dat kwam het spelpeil niet ten goede. Kuijt maakte gelijk in de extra tijd.