FNV ziet perspectief voor pensioenakkoord

FNV-voorzitter Agnes Jongerius.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Foto NRC / Roel Rozenburg

Er is voldoende perspectief om te blijven onderhandelen met het kabinet en de werkgevers over het pensioenakkoord. Dat heeft de FNV vanavond laten weten. FNV Bondgenoten ontkent echter dat een akkoord dichtbij is.

Er wordt al maanden overhandeld over het pensioenakkoord. Eergisteren kwam naar buiten dat er al een conceptakkoord zou zijn, maar dat werd later stellig ontkend door de FNV. Voorzitter Agnes Jongerius beschuldigde minister Henk Kamp van Sociale Zaken van het doordrukken van een akkoord: “Er gaan cijfers over tafel die ik helemaal niet ken”, zei ze onder andere over de jaarlijkse stijging van de AOW-uitkering met 0,6 procent die afgesproken zou zijn. “Als Kamp denkt zo druk op mij te kunnen uitoefenen, dan kent hij mij nog niet.”

Jongerius zei vanavond dus dat er “voldoende basis” is om verder te praten over een definitief pensioenakkoord - een akkoord dat in grote lijnen al vastgelegd werd in juni 2010, vlak voor de verkiezingen. De grootste dwarsligger, FNV Bondgenoten, is echter nog steeds pessimistisch. Voorzitter Henk van der Kolk liet ook vanavond weten geen heil te zien in verder overleg. Vanuit zijn bond wordt nog steeds ontkend dat er een principeakkoord ligt:

Het belangrijkste twistpunt tussen de partijen is de mate waarin werknemers risico lopen als de pensioenfondsen in de toekomst weer in financiële nood raken. In de onderhandelingen wordt nu gesproken over een flexibele oplossing waarbij het risico wordt gespreid over werknemers én werkgevers. Welk aandeel de werkgevers nemen, zou onderdeel moeten worden van cao-onderhandelingen. De vakbonden vinden die constructie “te vrijblijvend”.

De SP, ook geen voorstander van het akkoord, reageert kritisch. “Jongerius gaat tegen de wil van de meerderheid verder onderhandelen met werkgevers en kabinet”, laat Kamerlid Paul Ulenbelt weten. “Een generaal kan niet zonder leger, een leger zonder generaal kan wel.”