Campagnemedewerkers verlaten presidentskandidaat Newt Gingrich

De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich.
De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich. Foto Reuters / Jason Reed

De campagne van Newt Gingrich, die in maart aankondigde president van de VS te willen worden, heeft een flinke tegenslag te verwerken gehad. Zijn campagnemanager en andere belangrijke medewerkers staken hun activiteiten, meldt AP.

De woordvoerder van Gingrich, Rick Tyler, verklaarde vandaag dat hijzelf, campagnemanager Rob Johnson, enkele strategen en andere mensen van het campagneteam hun ontslag hebben ingediend. De campagne van Gingrich kwam al niet goed van de grond na enkele ongelukkige uitspraken en, zoals NRC-correspondent Tom Jan Meeus in maart aanstipte, zijn privé-verleden:

“Hij gaf leiding aan de afzettingsprocedure van Bill Clinton vanwege de Lewinsky-affaire, maar bleek later zelf vreemd te gaan en is inmiddels bezig aan zijn derde huwelijk. Daar moeten veel conservatieve, evangelische kiezers niets van hebben.”

Al voor het onverwachte aftreden van een deel van het campagneteam kende de campagne van Gingrich een rommelige start. Kort nadat Gingrich officieel bekend had gemaakt deel te willen nemen aan de presidentsverkiezingen kreeg hij forse kritiek te verduren. Conservatieven waren boos over zijn kritiek op een plan voor ouderenzorg, dat juist door de Republikeinen door het Huis van Afgevaardigden was geloodst. Hij bood zijn excuses aan aan de schrijver van het plan, maar trok zijn kritiek niet in.

Binnen enkele dagen verdween Gingrich van de radar: hij maakte met zijn vrouw een cruise langs Griekse eilanden. Begin deze week keerde hij terug naar de Verenigde Staten waar hij zich geconfronteerd zag met muiterij in de top van zijn campagneteam. Het zou al weken een rommeltje zijn binnen het team. De vraag is nu of Gingrich in de korte tijd tot de voorverkiezingen nog in staat is een nieuw campagneteam te vormen.

Gingrich, van 1995 tot 1999 voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei vanavond via Facebook de campagne voor de Republikeinse kandidatuur wel voort te zetten.