Exposities

Aanraders

SHE ME

De expositie SHE ME: Vrouwen door mannenogen / Vrouwbeeld door vrouwelijke kunstenaars in het Stedelijk Museum Zwolle laat op uitbundige wijze het vrouwbeeld in de kunst zien. Het Stedelijk Museum bezit tientallen vrouwenportretten van de 17de tot de 20ste eeuw, meest door mannen geschilderd. She Me is een expositie waarin hedendaagse vrouwelijke kunstenaars (o.a. Nan Goldin, Marina Abramovic en Shirin Neshat) werk tonen met onderwerpen die raken aan mode, gender, seksualiteit, verleidelijkheid en gevaar gecombineerd met de deugdzame vrouwen uit andere eeuwen.

T/m 18 sept, Melkmarkt 41. Inl.: www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Foto Festival Naarden

Thema voor de twaalfde editie van het fotofestival is Het Portret. Onder de titel Let’s face it wordt een portret geschetst van de Nederlandse Fotografie en haar fotografen. Heel Naarden Vesting is een foto-expositie met de Grote Kerk als centraal punt. Daar is werk te zien van Joost van den Broek, Koos Breukel en Stephan Vanfleteren. Bezoekers kunnen een daguerréotype laten maken (een portret in de oude fototechniek uit 1858), verder zijn er rondleidingen en is er een fotoboekenmarkt. T/m 19 juni.Inl www.fotofestivalnaarden.nl

Tekeningen

In het Stedelijk Museum Schiedam is een overzicht te zien van Nederlandse tekenkunst sinds 1960. De expositie All About Drawing toont werk van honderd tekenaars – van een houtskooltekening van Renie Spoelstra, twee en een halve meter hoog tot minuscule tekeningetjes op glas van Claire Harvey. Bekende en onbekende namen wisselen elkaar af en allemaal hebben ze ongeveer evenveel muurruimte gekregen. Ook in vijftig galeries en andere kunstinstellingen door heel Nederland hangen tekeningen.

T/m 28 aug, Hoogstraat 112. Inl www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Lucas van Leyden

De Lakenhal Leiden toont een uitgebreid overzicht van het werk van Lucas van Leyden en diens tijdgenoten, bewonderaars en inspiratiebronnen. Van Leyden (1489/1494-1533) woonde en werkte zijn hele leven in Leiden en zijn beroemdste schilderij Het Laatste Oordeel hangt nog altijd in De Lakenhal. Op 12 juni 14u is er in de Lakenhal een concert met muziek uit de Renaissance door vocaal ensemble Capella Aurei Velleris. In de museumtuin zijn op 10, 11 en 12 juni 22u performances van Robijn Wendelaar en Elsa May Averill.

T/m 26 juni, Oude Singel 28-32, Leiden. Inl www.lakenhal.nl

Laatste kans!

James Ensor

In het Gemeentemuseum Den Haag zijn veel van James Ensors hoogtepunten te zien. Dat de Belgische schilder (1860-1949) was geïnspireerd door de oude Hollandse meesters, blijkt uit de tekeningen en de schetsboeken die hij maakte tijdens reizen door Nederland. Maar Ensor werd vooral beïnvloed door Goya en de Franse symbolist Redon. De bizarre werelden van deze schilders zie je terug in zijn werk.

T/m 13 juni, Stadhouderslaan, Den Haag. Inl www.gemeentemuseum.nl

Jan Steen

Kunstenaars mogen verleiders zijn. Dat was Jan Steen zeker, zoals een pretentieloze, maar prettige expositie in het Mauritshuis Den Haag laat zien. Steen was een schilderende verhalenverteller. Het Mauritshuis bezit veertien schilderijen van Steen (1625/26-1679), waaronder de beroemde Soo voer gesongen, soo na gepepen en Het oestereetstertje. T/m 13 juni, Kort Vijverberg 8, Den Haag. Inl. www.mauritshuis.nl