EHEC op komkommer in Maagdenburg

Het aantal besmettingen met de agressieve EHEC-bacterie lijkt minder snel te groeien. Maar de besmettingsbron is nog altijd niet gevonden. „Het is nog veel te vroeg om het sein op veilig te zetten.”

Ruim een maand na de uitbraak van de zeer agressieve EHEC-bacterie in Duitsland, is de besmettingsbron nog niet gevonden. Het jongste spoor leidt naar een komkommer in Maagdenburg. Intussen is ook een variant van de bacterie aangetroffen op bietenkiemen uit Nederland. De Voedsel en Waren Autoriteit was begin van de middag nog bezig met nader onderzoek. Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft uit voorzorg alle producten van het bedrijf waar de besmetting is geconstateerd uit de handel laten halen. Eerste onderzoek wijst uit dat het wel om een EHEC-besmetting zou gaan maar niet om de variant die in Duitsland een epidemie heeft veroorzaakt.

De uitbraak heeft inmiddels aan 27 mensen het leven gekost: 26 in Duitsland en 1 in Zweden. In Duitsland zijn 2.648 mensen besmet geraakt met de bacterie, van hen hebben ongeveer 670 patiënten de levensgevaarlijke complicatie ontwikkeld (HUS) die leidt tot nierfalen.

Minister van Gezondheid Daniel Bahr maakte gisteren na afloop van crisisberaad over de epidemie in Berlijn bekend dat het aantal besmettingen minder snel lijkt te groeien dan afgelopen weken. Maar volgens de minister is het nog veel te vroeg „om het sein op veilig te zetten”.

Intussen is in Maagdenburg een komkommer gevonden die dezelfde EHEC-besmetting heeft als een gezin dat deze heeft gegeten. Het is voor het eerst dat de besmetting een op een is vastgesteld. De vuilnisbak van het gezin werd onderzocht nadat op 19 mei drie gezinsleden ziek waren geworden. De vader kreeg een lichte aandoening, de moeder moest een paar dagen naar het ziekenhuis, maar een dochter ligt met nierfalen nog in het ziekenhuis. De gezondheidsautoriteiten in de deelstaat Saksen-Anhalt doen verder onderzoek. Een woordvoerder noemde het te vroeg voor conclusies: „We kunnen nog niet zeggen of de komkommer de mensen heeft besmet, of de mensen de komkommer?”

De schade die Europese tuinders lijden door de Duitse voedselcrisis is volgens de tuinders zelf minstens 417 miljoen euro per week. De export van komkommers, sla, paprika en andere groenten ligt stil, sinds in Duitsland twee weken geleden Spaanse komkommers werd aangewezen als bron. De EU heeft een voorlopige schadevergoeding aan Europese tuinders verhoogd van 150 naar 210 miljoen euro.

Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft gisteren in Moskou spoedoverleg gevoerd om de Nederlandse export naar Rusland (die in dit hoogseizoen ongeveer 15 miljoen euro per week bedraagt) zo snel mogelijk te kunnen hervatten. Rusland gooide een week geleden de grens dicht voor alle groenten en fruit uit de Europese Unie uit angst voor besmetting. Bleker heeft in Moskou weten te bereiken dat voor de import van Nederlandse groenten en fruit mogelijk een uitzondering wordt gemaakt. Dat zou kunnen nadat technische experts van beide landen harde afspraken hebben gemaakt over wat er allemaal voor nodig is om een product veilig te verklaren. De staatssecretaris zegt ervan overtuigd te zijn dat de experts er op korte termijn uitkomen en dat de Nederlandse export naar Rusland snel hervat kan worden.

Nederlandse sla mag straks weer Rusland in:Pagina 26-27